Chiar daca suma totala este cu un miliard de dolari mai mare decat anul trecut, in termeni reali, deprecierea dolarului fata de euro a redus averea celor mai bogati romani. Primul in top ramane Iosif Constantin Dragan, cu 800-850 milioane de dolari. 55 dintre oamenii de afaceri prezenti in topul pe 2003 au parasit clasamentul
Averea celor 300 de milionari in dolari romani prezenti in Top 300 realizat de revista Capital a crescut cu un miliard de dolari fata de anul trecut, ajungand la 13 miliarde de dolari. Avand insa in vedere, devalorizarea monedei americane in raport cu euro, averea celor mai bogati 300 de romani a scazut in ultimul an.

Ierarhia primilor zece dintre cei mai instariti romani a ramas aproape neschimbata. Potrivit Capital, calculele pentru evaluarea averilor au fost efectuate pe baza datelor de bilant inregistrate in 2003, insa s-a avut in vedere si evolutia afacerilor de-a lungul acestui an. Pe langa indicatori precum cifra de afaceri sau profit, in cazul anumitor afaceri au fost evaluate si activele din patrimoniu. Valoarea proprietatilor imobiliare a fost stabilita in conformitate cu pretul pietei si cu ajutorul specialistilor. Acolo unde a fost cazul, din valoarea averilor a fost scazut nivelul datoriilor catre stat ale companiilor detinute, publicate de pagina de Internet a Ministerului Finantelor.

Cine a crescut?

Cel mai bogat roman continua sa fie octogenarul fondator al companiei Butan Gas in Italia, cu o avere estimata de redactorii Capital la 800 - 850 de milioane de dolari. Clasat anul trecut pe locul trei, fostul tenisman Ion Tiriac urca un loc in Top 300 Capital, cu o avere estimata la 700-750 de milioane de dolari. Acesta este urmat de Ioan si Viorel Micula, cu o avere de 700 milioane dolari din industria alimentara, hoteliera si mass-media. Patronul magazinului Unirea si al companiei de asigurari Astra, Dan Grigore Adamescu, incheie ierarhia primilor zece romani cu stare cu o avere estimata la 280 de milioane de dolari. Potrivit redactorilor Capital, patronul grupului de firme Argirom, Iosif Armas, care recent a achizitionat aeroportul international din Caransebes, a inregistrat cea mai semnificativa crestere a averii detinute, estimata, in acest moment, la 200 de milioane de dolari.

Cine a parasit topul?

Fata de anul trecut, 55 de oameni de afaceri au parasit topul, fie din cauza datoriilor pe care le au sau a gajarii unor active la banci, fie din cauza inregistrarii unor profituri mici sau chiar a unor pierderi catalogate de redactorii Capital drept spectaculoase. Cel mai cunoscut om de afaceri care a parasit categoria celor mai bogati 300 de romani este Culita Tarata. Printre nou intrati se remarca Ion Mihaila, cu o avere estimata la 60 de milioane de dolari, primul roman care detine o fabrica de elicoptere de mici dimensiuni in Statele Unite.

Domeniul preferat de intreprinzatorii romani este cel imobiliar, dar si investitiile pe piata de capital. La baza multor afaceri a stat regula reinvestirii profitului.

Patriciu, cel mai bogat politician

Potrivit clasamentului Capital, printre cei mai bogati politicieni romani se numara liberalul Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, cu o avere estimata la 300 - 350 de milioane de dolari, Dan Voiculescu, liderul Partidului Umanist - 290 - 300 de milioane de dolari si Iosif Armas, membru PSD. Locurile urmatoare in top sunt ocupate de Gigi Becali, presedintele Partidului Noua Generatie, cu 200 milioane de dolari si liberalul Viorel Catarama, cu o avere de 100-120 milioane de dolari. Fostul deputat PSD Iulian Tocu are o avere estimata de revista Capital la 45-50 milioane de dolari. Pe locul sapte in topul politicienilor bogati se afla Attila Verestoy (UDMR), cu o avere evaluata la 38-40 milioane de dolari, urmat de Ion Dumitrache (PSD), cu o avere estimata la 35 de milioane de dolari, si Octavian Radu (PD), a carui avere se ridica tot la 35 de milioane de dolari. Topul celor mai bogati 12 politicieni romani este incheiat de reprezentantul PSD, Constantin Toma, cu o avere de circa 30 - 35 de milioane de dolari, cel al Partidului Umanist, Dumitru Becsenescu, cu 30 de milioane de dolari si membrul PD Adriean Videanu, tot cu 30 de milioane de dolari. Nici un ministru al actualului Executiv nu este prezent printre cei mai bogati romani.

Magnatii media

Cei mai bogati oameni din mass-media sunt, potrivit Capital, fratii Micula, care detin, printre altele, posturile National TV si National FM, familia Paunescu (650 - 700 de milioane de dolari), proprietara postului de televiziune B1TV si a cotidianului Cronica Romana, si familia Voiculescu, respectiv Camelia si Corina Voiculescu (290 - 300 de milioane de dolari), proprietarele trustului Intact care include, printre altele, Antena 1, Jurnalul National si Gazeta Sporturilor. Piata de publicitate inseamna pentru cel mai bogat reprezentant al sau, Cristian Burci, o avere estimata la 70 de milioane de dolari. Burci a infiintat in 1990 agentia Graffiti, este actionar la Global Media si Media Direction, si mai detine si posturile Prima TV, Kiss FM si Radio Star.

Fotbalistii, cei mai bogati sportivi

Sportivii sau antrenorii cu averi de top sunt Gheorghe Hagi (35 - 40 de milioane de dolari), Gheorghe Popescu (25 de milioane de dolari) si Adrian Ilie (15 milioane de dolari). Cel mai tanar om de afaceri bogat este Sebastian Aurelian Ghita, in varsta de 27 de ani, a carui avere este estimata la 23 - 25 de milioane de dolari. Acesta este urmat de Bogdan Dragomir, fiul presedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Cea mai tanara femeie de afaceri care a intrat in topul realizat de Capital este Cristina Batlan, in varsta de 31 de ani, care ar avea o avere de circa noua milioane de dolari. Cea mai bogata femeie din top este proprietara grupului Fildas Trading, cu activitate in importul si distributia de farmaceutice, Anca Vlad (aproximativ 50 milioane de dolari). Cu o avere de 19-20 de milioane de dolari, Lavinia Huidan se claseaza pe locul al doilea in topul romancelor bogate. Ea controleaza firma care comercializeaza in Romania masinile Volvo, fiind interesata si de investitii in turism si imobiliare. Patroana agentiei de publicitate Lowe&Partners, Veronica Savanciuc, ocupa locul trei in clasament, cu o avere de circa 16-17 milioane de dolari.

115 milionari sunt din Bucuresti

Si in acest an, Bucurestiul continua sa dea cei mai multi milionari in dolari, respectiv 115, care au o avere totala de aproximativ 7,6 - 8 miliarde de dolari. Dupa Bucuresti, Constanta are cei mai multi milionari, respectiv 18. In clasamentul zonelor cu cele mai semnificative averi, Capitala este urmata de Transilvania, cu 1,2 miliarde de dolari, reprezentand averea a 55 de oameni de afaceri, si Moldova cu peste 550 de milioane de dolari.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.