Dobanzile practicate de bancile comerciale nu vor scadea prea mult pana la sfarsitul anului, apreciaza consultantul financiar Bogdan Baltazar. Astfel, dobanzile la depozite vor mai fi diminuate cu 1%, iar cele la credite cu 2%, aceasta ultima micsorare datorandu-se competitiei dintre banci, potrivit lui Baltazar.

"Nu vad mare diferenta intre dobanzile practicate de banci in toamna si la sfarsitul anului", adauga acesta. Totodata, consultantul financiar apreciaza ca Banca Nationala "nu va mai 'presa>> pe dobanzi" pentru a nu fi nevoita sa revina la majorarea acestora. In aceste conditii, ultima reducere a dobanzii de politica monetara la 12,5% este doar o masura administrativa, nivelul de 12,5% fiind maximum pe care BNR il poate practica in relatia cu bancile. In realitate, BNR practica dobanzi de 7-8% pentru depozitele atrase de la bancile comerciale.

Referitor la ultima reducere a dobanzilor de catre BNR, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, afirma ca numai o parte din banci vor urma semnalul dat de aceasta. "Nu sunt convins ca scaderile acestea foarte vizibile ale dobanzilor de catre BNR se vor reflecta in totalitate si in reduceri la dobanzile bancilor comerciale", ne-a declarat Ghetea.

Mai mult, acesta atrage atentia ca diminuarea dobanzii practicate de BNR la rezervele minime obligatorii constituite de banci nu va permite reducerea dobanzilor practicate la credite. Reamintim ca Banca Centrala a decis saptamana trecuta scaderea dobanzii platite pentru rezervele minime obligatorii in lei constituite de banci cu 50%, de la 4% la 2%, iar pentru rezervele in euro cu 30%, de la 1% la 0,7%. "Din scaderea dobanzilor la rezervele minime obligatorii rezulta un cost suplimentar care trebuie acoperit de undeva", explica Ghetea. Acesta estimeaza ca dobanzile la depozite vor fi la 7-8% pe luna, iar cele la credite de 15-16% pe an.

BRD a anuntat, ieri, scaderea dobanzii fixe practicate la creditele pentru nevoi personale nenominalizate cu 7 puncte procentuale, pana la 15%. Potrivit reprezentantilor bancii, decizia a fost inaintea ultimei reduceri de dobanzi de catre BNR si este mai mult o ajustare a dobanzilor BRD la conditiile pietei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.