Creditele contractate pe termen lung - pe perioade de cel putin cinci ani - au explodat in ultimii ani. In decembrie 2007, sumele imprumutate de romani au fost de sase ori mai mari decat cele din aceeasi luna a lui 2005.

Creditele contractate pe termen lung - pe perioade de cel putin cinci ani - au explodat in ultimii doi ani. Romanii au un apetit crescut pentru credite de valoare mare, pe care reusesc sa le obtina imprumutandu-se pe perioade cat mai lungi.

La finele anului trecut, sumele contractate de romani pe termene de peste cinci ani erau de aproape 6 ori mai mari fata de decembrie 2005. Cea mai mare crestere, de 6,39 ori, a fost inregistrata pe segmentul creditelor luate in lei, potrivit datelor raportate la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Acestea au sarit de la 3,3 miliarde de lei in decembrie 2005 la 21,1 miliarde de lei la finele anului trecut. In acelasi timp, imprumuturile pe termen lung contractate in valuta erau de 5,64 de ori mai mari la finele anului trecut fata de decembrie 2005. Mai precis, valoarea cumulata a acestora a crescut de la echivalentul a 6,14 miliarde de lei la sfarsitul lui 2005 la 34,72 miliarde de lei la finele anului trecut.

Sumele mentionate reprezinta numai totalul banilor imprumutati de romani de la institutiile de credit. La acestea se adauga dobanzile si comisioanele pe care le-au perceput bancile. La sfarsitul lui 2007, creditele pe termen lung reprezentau peste 78% din totalul imprumuturilor contractate de populatie care se ridica la 71,5 miliarde de lei. Ponderea creditelor pe termen lung in totalul imprumuturilor a crescut in ultimele luni ale anului. Romanii prefera imprumuturile pe termene cat mai lungi, deoarece astfel pot lua de la banci sume mai mari.

Succesul nebun al francului

Cele mai mari rate de crestere au fost inregistrate pe segmentul creditelor acordate in alte monede decat leul si euro. In vizor sunt valute precum dolarii, francii elvetieni si yenii japonezi. Soldul creditelor luate in aceste valute era in decembrie de 4,6 ori mai mare decat in ianuarie 2007.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.