Comisarul european a declarat ca programul de dezvoltare rurala se afla in continuare in negocieri la Bruxelles, semnarea acestuia fiind "o chestiune de timp", informeaza Mediafax. "Banii pentru dezvoltare rurala vor veni in luna mai, insa numai dupa cheltuirea banilor din programul Sapard", a spus Orban, explicand ca fondurile pentru dezvoltare rurala au aceeasi provenienta ca si banii pentru Sapard, sumele fiind insa mult mai mari. "Fondurile pentru dezvoltare rurala ar putea merge chiar si pana la opt miliarde de euro pana in 2013", a spus oficialul european, ieri, intr-o conferinta de presa. El s-a referit si la problema platilor directe in agricultura, despre care a spus ca ar putea sa soseasca in lunile februarie-martie, insa platile efective se vor putea face numai dupa ce se vor efectua controale de catre experti autorizati. "Totul depinde de viteza acestor controale", a mai spus Orban.

Un program intarziat

Declaratiile oficialului comunitar sunt destul de nelinistitoare, daca luam in calcul afirmatiile ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, care preciza, la sfarsitul lunii trecute, ca aproximativ 100 de proiecte Sapard sunt in mare intarziere, fiind sanse foarte mari de reziliere a contractelor in cauza.
In cadrul unei intalniri cu prefectii, ministrul a pus in discutie restantele care exista in executarea unor proiecte de infrastructura rurala in cadrul programului Sapard. "Sunt pe investitii privind drumuri si alte utilitati publice in comune, finantate prin Sapard, pe masura de infrastructura rurala, unde sunt circa 40 de consilii locale care sunt in foarte mare intarziere in efectuarea lucrarilor si finalizarea lor. Cum noi trebuie sa finalizam lucrurile pana la sfarsitul anului, exista riscul din partea noastra de a rezilia contractele cu acele comune care nu se misca mai repede", a afirmat Ciolos la finalul intalnirii.
El a adaugat ca, pe langa cele 40 de proiecte pentru infrastructura rurala, alte 60, pentru drumuri forestiere, sunt, de asemenea, in intarziere.