Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a declansat o serie de verificari privind legalitatea contractului de vanzare-cumparare a actiunilor societatii ARO Campulung Muscel de catre firma americana Cross Lander, insa in acest dosar, cu nr. 466/D/P, nu s-a inceput urmarirea penala impotriva nimanui. Procurorii instantei supreme au inceput cercetarile in urma unei informari, din 25 noiembrie 2004, a Autoritatii Nationale de Control (ANC). Deocamdata, ancheta vizeaza modul in care s-au respectat clauzele contractuale.

"Procurorii au in vedere atat cercetarea modului de incheiere, la data de 26 septembrie 2003, a contractului de vanzare-cumparare a actiunilor SC ARO SA catre firma americana Cross Lander, reprezentata de John Perez, cat si activitatea desfasurata postprivatizare, in legatura cu respectarea clauzelor contractuale, in special cele referitoare la instrainarea activelor care concura la realizarea obiectului de activitate al SC ARO SA", sustine Ministerul Public, citat de Mediafax.

Totodata, procurorii afirma ca in dosar nu s-a inceput urmarirea penala, verificarile se afla in faza initiala de strangere si analiza a documentatiei ANC, urmand a se stabili daca au fost comise fapte de natura penala. Cross Lander a achizitionat in septembrie 2003, de la fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la ARO si s-a angajat sa efectueze o serie de investitii, la care se adauga alte 11,4 milioane dolari in contul datoriilor si creditelor comerciale ale uzinei.

Reorganizare judiciara si disponibilizari

ARO a intrat recent in reorganizare judiciara, in urma cererii a peste 500 de disponibilizati din cadrul uzinei, carora li s-au adaugat si cateva firme la care societatea are datorii. Potrivit Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), actionarul majoritar trebuia sa achite, pana la 5 ianuarie a.c., trei milioane de euro, reprezentand capital de lucru, si sa faca dovada unor investitii de mediu in valoare de 600.000 de euro si a unor investitii tehnologice de 1,4 milioane de euro. In afara acestor obligatii, investitorul urma sa achite si contravaloarea de 2,7 milioane de euro a Fabricii de Scule si Matrite pe care a instrainat-o.

Potrivit AVAS, aceasta facea parte din fluxul viabil de fabricatie, iar prevederile contractuale interzic vanzarea acestor active. Ulterior preluarii ARO, Cross Lander a anuntat ca va construi la Campulung un model nou de autovehicul, care ar urma sa fie comercializat pe piata americana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.