Consumatorii germani devin mai optimisti in conditiile in care rata somajului este in scadere si dau semne ca sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult.

Comenzile industriale au crescut cu 14% in luna decembrie a anului trecut, alimentate de cererea de peste hotare, iar rata somajului a scazut la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani. Astfel, nu este de mirare ca Germania a reusit sa-si mentina si anul acesta pozitia de lider mondial al exporturilor.

Datele oficiale arata ca, anul acesta, Germania va inregistra o incetinire a cresterii economice, de la 2,5% la 1,7%. Cu toate acestea, 2007 a fost un an productiv pentru germani in ciuda presiunii exercitate de aprecierea euro fata de moneda europeana. Productia totala de bunuri de consum din Germania a crescut cu 2,3% in ultima luna a anului trecut, iar exporturile au atins nivelul de 1.400 miliarde de dolari (969 miliarde de euro).

Vitalitatea comertului exterior chinez a nascut temeri legate de suprematia Germaniei, cel mai mare exportator mondial inca din 2003. Insa China ar putea sa surclaseze Germania abia anul viitor, este de parere Organi­zatia Mon­diala a Comer­tului (OMC). Livrarile chineze in strai­natate au insumat 841 miliarde de euro (1.218 miliarde de dolari) in 2007.

Exporturile Germaniei au crescut cu 8,5%, anul trecut fata de 2006, ceea ce arata ca popularitatea produselor germane se mentine in continuare ridicata. Automobilele fabricate in Germania au continuat sa fie cautate peste hotare.

Companiile nemtesti producatoare de automobile, printre care Volkswagen, Daimler, BMW, Ford si General Motors, au exportat anul trecut 4,3 milioane de unitati. „Aceste date arata inca un an plin de succes pentru sectorul german de export. Pe termen lung insa, mai mult de 1,3 miliarde de chinezi vor reusi sa-i depaseasca pe cei 82 milioane de germani in privinta exporturilor", a afirmat economistul Unicredit Alexander Koch, citat de AFP.