Legea pentru combaterea evaziunii fiscale ar trebui sa stabileasca in mod clar cand este evaziune fiscala, si nu sa se lase la latitudinea inspectorului fiscal care face din asta o sursa de coruptie, spun reprezentanti ai mediului de afaceri.

"Noi suntem de acord ca evazionistii sa fie aspru pedepsiti, pot chiar sa fie impuscati, dar sa se defineasca in mod clar ce inseamna evaziune fiscala. Interpretarea nu trebuie lasata la latitudinea inspectorilor fiscali care fac din asta o sursa de coruptie", considera Adrian Izvoranu, directorul general al Confederatiei Patronatelor din Servicii, Industrie si Comert. De altfel, proiectul cu pricina a dat nastere la discutii aprinse si la nivelul Guvernului.

"Au fost niste prevederi cu care nu am fost de acord, dar eu cred ca aceasta lege este corecta acum si prin aplicarea ei se va diminua serios evaziunea fiscala si piata neagra", spune vicepremierul George Copos. In opinia lui Copos, in 2004, evaziunea fiscala a depasit 30% din PIB.

Potrivit proiectului de lege aprobat in sedinta de joi a Guvernului, faptele de evaziune fiscala vor fi pedepsite cu inchisoare de la 6 luni pana la 20 de ani, in functie de gravitatea infractiunii si de valoarea prejudiciului cauzat asupra bugetului de stat.
Conform proiectului, pentru refuzul nejustificat de a prezenta evidenta contabila si bunurile din patrimoniu, dupa ce persoana in cauza a fost somata, in scris, de trei ori, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, se va aplica o pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Contribuabilii care intra ilegal in posesia unor sume de bani cu titlu de rambursari, restituiri sau compensari vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Tiparirea sau punerea in circulatie de formulare tipizate cu regim special falsificate va constitui, de asemenea, infractiune si va fi sanctionata cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. Cat priveste vanzatorii de facturi "luate cu sacul de la firme-fantoma", acestia pot sta in inchisoare de la 2 la 7 ani.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.