Marea Britanie, Irlanda si Malta practica TVA zero pentru produsele de baza, aproape toate alimentele fiind incluse in aceasta categorie.

Taxa pe valoare adaugata pentru produsele alimentare „de baza“ se situeaza in medie la 9,2% in statele membre ale Uniunii Europene, mult sub nivelul de 19% practicat in prezent in Romania. La ei, aproape toate produsele alimentare sunt considerate indispensabile si taxate ca atare. La noi, doar painea, laptele, carnea, zaha- rul si uleiurile vegetale sunt „de baza“.

Adoptarea, miercuri, in Senat, a propunerii legislative privind reducerea TVA la 5% pentru produsele „de baza“ redeschide atat dezbaterea asupra continutului acestei liste, cat si asupra nivelului taxei. In Marea Britanie, Irlanda si Malta este prevazut TVA zero pentru majoritatea alimentelor. Un TVA mai mare este aplicat alimentelor consumate in restaurant. Cine ia masa in afara restaurantului, plateste insa TVA zero.

Italia si Spania au TVA de 4%, Franta - 5,5%, Germania - 7%. Doar statele nordice si cele din Europa Centrala si de Est au taxe mai mari la alimente: 25% e maximum in Europa si se inregistreaza in Danemarca, 20% - in Ungaria si Bulgaria, 19% - in Slovacia.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.