Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este interesata de privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), in acest sens asteapta o decizie din partea premierului Tariceanu si a ministrului de finante.

Potrivit Evenimentul Zilei, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) nu exclude posibilitatea unor investitii in Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), a declarat, ieri, la Bucuresti, presedintele institutiei financiare internationale, Jean Lemierre.

Succesul privatizarii depinde insa de mai marii Guvernului. Statul roman, prin Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), este unicul actionar al CEC. Asta dupa ce, in 2007, MEF a elaborat un document care ii asigura drept de proprietate asupra CEC, cel putin inca patru ani. O decizie privind reluarea procesului de privatizare si metoda de vanzare a actiunilor urmeaza sa fie luata dupa 2011, cu doi ani peste termenul avansat de Guvern si conducerea bancii, relateaza Ziua.

Lemierre care efectueaza in aceste zile o vizita in Romania, s-a intalnit, miercuri, cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu presedintele Traian Basescu. “CEC e un caz specific, e o banca de stat, una dintre putinele care au mai ramas neprivatizate si analizam aceasta afacere“, citeaza Gardianul.
El a precizat ca a discutat cu reprezentantii Guvernului pe tema privatizarii CEC, a strategiei si a planului de afaceri la Casa de Economii si Consemnatiuni. "Nu depinde de mine, ci de Guvern, care trebuie sa ia o decizie. CEC este un activ valoros, are o retea mare in toata tara. Luam in considerare potentialul CEC", a afirmat Lemierre.

CEC nu reprezinta singurul interes al BERD. Romania Libera informeaza ca banca va emite in prima jumatate a acestui an o emisiune de obligatiuni in lei. Presedintele BERD a precizat ca va fi vorba "mai degraba despre emisiuni repetate, de sume mai mici, decat despre o singura emisiune cu o valoare ridicata", operatiunile urmand sa tina cont de nivelul lichiditatii in piata la respectivul moment si de alte conditii din piata financiara romaneasca. "Daca ma intrebati, as prefera o emisiune de 500 milioane lei uneia de 10 miliarde", a explicat presedintele BERD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.