In cadrul ultimei runde de negocieri cu Uniunea Europeana, Romania a cerut perioada de tranzitie pentru alinierea accizelor la benzina fara plumb, motorina folosita drept carburant pentru masini, gaz natural utilizat in scopuri necomerciale, pacura folosita atat in reteaua de termoficare, cat si pentru alte scopuri si la electricitate.

In urma negocierilor, Romania a obtinut sase perioade de tranzitie, intre 2 si 6 ani pentru Directiva de restructurare a cadrului comunitar pentru impozitarea electricitatii si a produselor energetice. Prin aceste perioade de tranzitie, alinierea la nivelul de acciza stabilit de acquis-ul comunitar se va face in 4 ani de la data aderarii pentru benzina fara plumb, 6 ani pentru motorina folosita drept carburant pentru automobile, 3 ani pentru gazul utilizat in scopuri necomerciale, 3, respectiv 2 ani pentru pacura, in functie de utilizare (in sistemul de termoficare sau pentru alte destinatii) si 3 ani pentru electricitate - se arata intr-un comunicat remis de Ministerul Integrarii Europene.


Vasile Puscas, ministru delegat, negociator-sef cu Uniunea Europeana, a declarat la sfarsitul negocierilor: "Am negociat aceste perioade de tranzitie pentru ca am solicitat o implementare graduala a nivelului de accize la aceste produse. Principalele argumente pe care le-am folosit in negocieri au fost acelea ca o crestere brusca a accizelor la produsele petroliere ar fi dus, fara perioada de tranzitie, la cresterea preturilor acestora, cu impact socio-economic, inclusiv asupra standardului de viata al consumatorilor de energie. In plus, s-a obtinut o scutire de acciza pentru consumatorii casnici si organizatii caritabile, iar pentru motorina utilizata in agricultura se va aplica o acciza redusa incepand cu 1 ianuarie 2007".

In legatura cu perioada de tranzitie de patru ani, pentru aplicarea acquis-ului referitor la plata impozitelor si redeventelor de catre companiile din alte state membre care activeaza in Romania, in statele in care au sediul principal, Vasile Puscas a precizat: "Prin negocierea acestei perioade de tranzitie am reusit sa mentinem la bugetul de stat o sursa de venit care reprezinta 1,75% din venituri fara a implica alte cheltuieli".