Persoanele care au depus pana in 1992 bani la CEC pentru achizitia de autoturisme Dacia, vor primi despagubiri.

Persoanele care au depus bani la CEC pina in anul 1992 pentru achizitia de masini isi vor primi despagubirile la sfirsitul lunii decembrie, a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Ministrul a mentionat ca, „intr-o evaluare grosiera“, ar putea fi alocati 200 de milioane de lei (vechi - n.r.) pentru fiecare beneficiar, respectiv 5.500-6.000 de euro, dar vor exista diferentieri in functie de mai multe criterii, cum ar fi momentul constituirii depozitelor la CEC, nivelul sumei depuse sau marca masinii, anunta Cotidianul.

Numarul persoanelor care urmeaza a fi despagubite se ridica la aproximativ 37 460. Wall-Street informeaza ca sumele alocate despagubirilor cu o valoare totala de 759,8 milioane de lei. CEC va livra in conturile beneficiarilor sumele cuvenite la sfarsitul lunii decembrie. Vosganian a precizat ca procedurile privind emiterea de titluri pentru depunatorii de bani in scopul achizitiei de autoturisme au fost finalizate. Guvernul a decis, in decembrie 2007, sa extinda lista deponentilor CEC care primesc despagubiri pentru conturile deschise in vederea achizitionarii de autoturisme, astfel incat statul va despagubi toate persoanele care au constituit depozite pentru achizitionarea de masini, indiferent de marca acestora. Executivul a extins si data limita luata in calcul pentru constituirea depozitelor, astfel ca vor fi acordate despagubiri pentru depozitele constituite pana la 15 februarie 1992, data de stopare a deschiderii de conturi, si nu pana la 1 noiembrie 1990, termenul stabilit initial.

Potrivit Jurnalul National, despagubirile sunt asigurate de Ministerul Economiei si Finantelor prin emisiunea de titluri de stat. Titlurile de stat vor fi emise in doua transe, pe numele CEC, si au scadenta la un an de la data emisiunii. Titlurile de stat emise in prima transa au ca data de emisiune 21 decembrie 2007, iar cele emise in a doua transa au ca data de emisiune 21 ianuarie 2008.

Valoarea nominala totala a primei transe a emisiunii este de 405,081 milioane lei, corespunzatoare unui numar de 19.917 deponenti, iar valoarea celei de-a doua transe este de 354,702 milioane lei, pentru 17.545 deponenti.

Pentru a intra in posesia banilor, deponentii, mandatarii sau succesorii legali ai acestora vor prezenta in original documentele "cec cu suma limitata" si actul de identitate, actele de stare civila sau alte documente dupa caz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.