In decembrie, primele au umflat salariile medii nete cu 13%, pana la 1.266 lei. Isarescu cere corelarea stricta a cresterilor de salarii cu productivitatea muncii.

Primele de sarbatori au urcat salariul mediu net al romanilor in ultima luna a anului pana la 1.266 lei (352 euro), cu 12,9% (145 lei) peste cel din luna precedenta. Avansul salariului net, care a urcat cu 15,2% peste nivelul inregistrat in luna decembrie 2006, este mai apropiat de nivelul productivitatii muncii, situata undeva in jurul unui plafon de 10%, desi impresia generala era ceva mai dramatica.

In ultima luna din 2007, salariul mediu brut a fost de 1.730 lei, cu 13,7% mai mare decat in luna noiembrie. Cresterea salariilor trebuie corelata insa cu productivitatea muncii, ceea ce ar ajuta la mentinerea inflatiei la niveluri coborate si ar putea da stabilitate monedei nationale in timp, a avertizat din nou Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

O crestere a salariilor peste nivelul productivitatii muncii ar putea declansa o spirala preturi-salarii, fenomen greu de stapanit, a adaugat Isarescu. "Trebuie corelate salariile cu productivitatea, pentru ca vedem un pericol major in spirala preturi-salarii. stim din experienta altor state, cand spirala se declanseaza, este greu de stapanit, se creeaza un cerc vicios din care toata lumea pierde", a afirmat guvernatorul BNR, la o intalnire cu primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, si cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Guvernatorul BNR a mai spus ca "nu pot coexista cresteri salariale peste cresterea productivitatii in acelasi timp cu aprecierea cursului".

Pentru 2008, Banca Nationala a Romaniei tinteste o inflatie de 3,8%, cu un balans de plus/minus un procent, ceea ce pune deja sub semnul intrebarii eventualele majorari de salarii care ar depasi aceasta "referinta". Totusi, estimarile pietei financiare vad mai degraba o inflatie de 5,7% la finele anului 2008.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.