Pretul la inchiriere pentru garsoniere va creste anul acesta cu 10-15% Dan Motea: As dori sa stiu care sunt elementele care determina valoarea chiriei si care este persoana ce poate certifica valoarea chiriei la un moment dat.

Anda Marian: Elementele ce determina valoarea chiriei sunt in general: locatia, suprafata (decomandat/semedecomandat), etajul, accesibilitatea (apropierea fata de retelele de transport in comun sau de centru, nivelul finisajelor (imbunatatirilor): parchet, termopan, usa metalica; nivelul de dotare: utilare (electrocasnice:aer conditionat, masina de spalat, microunde) si mobilare (mobilat modern/clasic, complet sau partial), eventual daca are sau nu loc de parcare.

Nu exista o persoana care sa poata certifica valoarea unei chirii, fiecare proprietar isi evalueaza si pozitioneaza locuinta in functie de conditiile pietei. Exista un nivel al chiriilor la nivel de piata astfel: pe zone, tip de apartament, etaj, imbunatatiri, destinatie (pt resedinta sau birouri).

MIHALY COSTAS: Va rog sa-mi dati informatii despre evolutia pretului la chiriile pentru garsoniere pentru acest an. La ce cresteri sa ne asteptam in 2008?

Anda Marian: Garsonierele sunt un tip aparte de proprietate atat pentru vanzare cat si pentru inchiriere intrucat le creste valoarea foarte repede, cererea este foarte mare, stocul limitat, iar nivelul preturilor la chirii este foarte ridicat.

Pretul la inchiriere pentru garsoniere a crescut destul de mult in ultima perioada, iar tendinta este de crestere (insa in procent mult mai mic) si pentru 2008. Cresterile ar putea fi intre 5 si 15%.