Pentru inceput, vor fi disponibile doar cateva din cele 12 programe prin care 100 de milioane de lei (26,5 milioane de euro) de la stat vor finanta micile afaceri, urmand ca in perioada urmatoare sa poata fi accesati si banii pentru restul programelor.

Procedura a fost mult simplificata, in ajutorul intreprinzatorilor care, vor depune on-line cererea de finantare, evitand deplasarea la Bucuresti pentru analiza dosarelor. Evaluarea va fi facuta, cel mai probabil, la oficiile teritoriale ale ministerului de la Targu-Mures, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Galati, Cluj si Brasov, potrivit ministrului Ovidiu Silaghi.

Astfel, banii din aceste fonduri vor ajunge la femeile-manageri, la tinerii intreprinzatori care vor sa demareze o afacere sau la organizarea de targuri pentru IMM-uri. De asemenea, aceste sume vor fi acordate proiectelor de mestesuguri si artizanat, pentru infiintarea si dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, pentru acoperirea costurilor de consultanta etc. Aceste finantari de la buget pot fi obtinute de firme mici si mijlocii, iar unele chiar si de persoane fizice, anunta Evenimentul Zilei.

Primele fonduri europene vor veni insa in martie, aproape 70 milioane de euro vor fi disponibili prin intermediul ministerului pentru IMM-uri care, coordoneaza Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). Acesti bani vor veni in doua transe. Alocarile pentru investitiile destinate IMM-urilor din sectorul productiei vor veni in luna martie, iar fondurile pentru implementarea standardelor europene si pentru accesul pe noi piete vor putea fi accesate incepand cu luna iunie, potrivit reprezentantilor ministerului. Primele scheme de finantare care vor fi lansate sunt sustinerea financiara pentru consultanta si cea pentru investitii.

Daca pentru consultanta poate fi obtinuta o finant are nerambursabila de 10.000 de euro, pentru investititii sumele ajung la 1,5 milioane de euro. Intreprinderile mici isi pot acoperi costurile proiectelor in proportie de 50% daca sunt din regiunea Bucuresti-Ilfov si de 60% daca functioneaza in celelalte regiuni. Companiile mijlocii din Bucuresti-Ilfov beneficiaza de finant are nerambursabila de maxim 60%, iar cele din restul regiunilor - de 70% din costuri. Pentru 2008 micii intreprinzatori vor avea la dispozitie circa 100 de milioane de lei alocate din fondurile Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale.

Dezvoltarea comercializarii produselor si serviciilor beneficiaza de cea mai mare suma, si anume de 30 de mi­li­oane de lei, in vreme ce sustinerea infiintarii de IMM beneficiaza de 25,4 milioane lei. De asemenea, sprijinirea prin fonduri in urma reinvestirii profitului brut va beneficia de un buget de 20 de milioane de lei. Foarte important este faptul ca, odata aprobat un proiect, banii trebuie folositi conform planurilor de investitii asumate, in caz contrar UE nu deconteaza investitiile. Re­gula dupa care se acorda aceste fonduri este ca intai se fac investitiile din fonduri proprii, si abia apoi banii europeni sunt decontati. Fondurile proprii necesare pot fi obtinute prin credite bancare, garantate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Potrivit Jurnalul National, peste 1.500 de intreprinderi mici si mijlocii au be­neficiat in 2007 de sprijin financiar din partea ministerului de resort, prin programe de finantare care au totalizat 75 milioane de de lei. “Programele de sustinere financiara dezvoltate de minister au vizat dezvoltarea spiritului antreprenorial, realizarea investitiilor in moder­nizare si retehnologizare, sustinerea exportui si a implementarii sistemelor calitatii, precum si faci­litarea accesului intreprinderilor mici si mijlocii la servicii de instruire si consultanta”, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale. Cea mai mare parte a banilor a ajuns pentru programul de in­vestitii a firmelor nou infiintate si pentru modernizare. Acest program a beneficiat de 43,6 milioane de lei. Pentru realizarea acestuia, ministerul a incheiat conventii de cola­borare cu noua banci care sa asigure finantarea iar circa 2.200 de firme au depus proiecte pentru obtinerea alocatiilor financiare nerambursabile. Pe langa acest sprijin, ministerul a mai alocat 9,6 milioane de lei pentru plata unor sume la profitul brut reinvestit. Dezvoltarea activitatilor de comercializare a produselor pe piata beneficiat de fonduri in valoare de 6 milioane de, iar pentru sprijinul IMM in dezvoltarea exporturilor s-au alocat 8 milioane de lei.

Un pas important pentru IMM-uri a fost anuntul lui Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, potrivit caruia un numar de cinci astfel de companii doresc sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti in 2008. “Cred ca listarea la bursa a primelor IMM romanesti va fi posibila la sfarsitul lui ianuarie sau ince­putul lunii februarie 2008. Cred asta pentru ca Bursa de Valori nu pune piedici, ei s-au aratat interesati de acest proces. Singurii care pun piedici sunt intreprinzatorii care nu inteleg ca pot obtine capitalizare si de la bursa si nici ca asocierea este benefica”, a precizat Silaghi recent.

Pentru acest pas, o echipa a ministerului s-a deplasat in Polonia pentru a invata din experienta micilor companii de acolo. Conditiile listarii sunt minim trei ani de activitate economica, un istoric de afaceri relevant, sa fie societati pe actiuni si sa aiba in actele constitutive declarat un sector de activitate conform unui cod CAEN. Dintre nerealizarile anului 2007 poate fi mentionat Programul Ope­rational Sectorial “Cres­terea competitivitatii economice”, cu fonduri de la Uniunea Europea­na. Acesta trebuia sa fie lan­sat in 2007, dar avizele Comisiei Eu­ropene vor sosi abia in 2008. Fondurile pe 2007 nu sunt pierdute si vor putea fi cheltuite si in 2008 daca vor exista proiecte des­tule. “Cred ca listarea la bursa a primelor IMM romanestiva fi posibila la sfarsitul lui ianuarie sau ince­putul lunii februarie 2008. Cred asta pentru ca Bursa de Valorinu pu­ne piedici. Singurii care pun piedici sunt intreprin­­za­torii care nu inteleg ca pot obtine capitalizare si de la bursa si nici ca asocierea este benefica” declara Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM.

Restantierii la credite rateaza fondurile UE

Firmele care incearca sa obtina finantari europene trebuie sa aiba cel putin un an de la infiintare, unele dintre programe solicitand chiar o existenta de doi ani. In plus, isi vor putea sustine dezvoltarea din fonduri postaderare doar companiile care au obtinut venit din activitate in anul anterior depunerii proiectului. Cele care nu si-au platit impozitele, taxele si contributiile de asigurari sociale la bugetul de stat nu vor fi acceptate. La fel si intreprinderile care au restante in returnarea creditelor, la data depunerii cererii de finantare, sau cele aflate in stare de insolventa, faliment ori lichidare. Pe langa dovezile care sa ateste indeplinirea acestor conditii, proiectul mai trebuie sa contina studiile de fezabilitate, certificatele de urbanism si autorizatiile de constructie, acolo unde este cazul.