Scheletele blocurilor a caror constructie a inceput inainte de 1989, structuri care aminteau tuturor epoca ce tocmai se incheiase, s-au transformat astazi in cele mai cautate cladiri de apartamente din segmentul locuintelor vechi. Materialele moderne folosite in finisaje si instalatii, dar si posibilitatea mai usoara de obtinere a unui credit ipotecar au facut ca acest tip de locuinta sa fie preferat de potentialii cumparatori, in detrimentul unitatilor locative construite inainte de 1989. Si asta, in ciuda pretului considerabil mai mare pe metru patrat.

Piata locuintelor vechi are un produs-vedeta: apartamentele din blocurile construite inainte de 1989 si finalizate in anii `90. Aceste unitati locative sunt preferate de potentialii cumparatori in primul rand datorita posibilitatii mai usoare de obtinere a unui credit ipotecar. Si asta, deoarece bancile au inceput sa manifeste prudenta in privinta acordarii de credite pentru achizitionarea apartamentelor construite in anii '70-'80.

Instalatiile noi, un atu important

Astfel, cu cat un apartament este mai nou, cu atat sansa de a obtine un credit de la banca este mai mare, pentru ca institutiile financiare isi pot recupera mai usor banii investiti, in cazul in care clientul nu mai este solvabil, si astfel locuinta trebuie scoasa la vanzare. „Exista o prudenta a bancilor in acordarea creditelor pentru apartamentele vechi, din cauza preturilor mari la care au ajuns acestea. S-a produs o ruptura intre pretul evaluat de piata si valoarea reala, care este mai mica, din cauza uzurii mai avansate a unitatilor locative vechi. Creditele sunt acordate pe o perioada mare, 20-25 de ani, iar locuintele vechi vor continua sa se deprecieze, scazandu-le astfel valoarea", declara pentru "Adevarul" Gabriel Zamfir, director Romlider Servicii Imobiliare. Starea in care se afla viitoarea locuinta a inceput sa fie unul dintre motivele alegerii sau respingerii, de catre potentialii cumparatori, a ofertelor agentilor imobiliari.
„Clientii aleg apartamentele in blocurile mai noi si pentru ca, din punctul de vedere al instalatiilor, este mai bine. Una e sa locuiesti intr-un bloc din anii '70, in care instalatiile sunt pe duca si necesita inlocuire imediata, si alta e sa stai intr-o cladire finisata la mijlocul anilor '90, unde instalatiile mai rezista inca 10-15 ani", spune Alexandru Neagu, agent imobiliar la Perfect Consulting Team.