Potrivit unui comunicat postat joi pe site-ul bancii franceze, frauda a fost descoperita in dimineata zilei de 20 ianuarie 2008. Wall-Street sustine ca la paguba de 4,9 miliarde de euro, din cadrul diviziei sale de brokeraj, se adauga si deprecieri ale activelor, legate de criza creditelor ipotecare, de doua miliarde euro. Desi, Societe Generale a refuzat sa ofere presei numele angajatului, acesta a fost identificat sub numele de Jerome Kerviel, are in jur de 30 de ani, este angajat al banicii din 2002, cu un un salariu anual de sub 100.000 de euro. Deși avea responsabilități limitate, Kerviel s-a angajat la efectuarea unor plasamente frauduloase in 2007 și 2008, depășind atribuțiile postului, a profitat de „cunostintele sale aprofundate legate de procedurile de control“ pentru „a-si acoperi pozitiile printr-un montaj elaborat de tranzactii fictive“, a precizat SocGen. Surse din cadrul bancii, sustin ca tanarul nu ar fi obtinut profit de pe urma operatiunilor efectuate.

Barbatul si-a recunoscut vina si in curand va parasi banca, alaturi persoanele responsabile cu supravegherea lui. Conform Gardianul, efectele s-au resimtit pana la varful institutiei. Presedintele bancii, Daniel Buton, si directorul executiv, Philippe Citerne, au decis sa renunte la primele pentru anul 2007, dar si la salariul lor pana la data de 30 iunie. Initial presedintele isi oferise demisia, insa consiliul de administratie al bancii a refuzat sa o accepte. Aceste actiuni nu vor reusi sa acopere insa pierderile uriase, profitul net al Societe Generale pe 2007 se va situa undeva intre 600 si 800 milioane euro, in scadere spectaculoasa comparativ cu profitul net de 5,221 miliarde euro in 2006. Paguba va fi acoperita prin majorarea de capital, de 5,5 miliarde de euro, cu ajutorul bancilor de investitii JP Morgan si Morgan Stanley.

Criza cu care se confruntă Group Societe Generale nu afectează activitatea BRD de la noi din țară. “Frauda nu afectează activitatea BRD, deoarece banca acționează autohton pe piață. Un nebun a făcut ceva ce nu trebuia să facă. Frauda nu va afecta in nici un fel clienții BRD. Numai stilul panicos al romanilor ar putea crea probleme, insă clienții noștri ar trebui să stea liniștiți și să nu acționeze sentimental”, a explicat pentru Jurnalul National, Sorin Mihai Popa, directorul adjunct al BRD. Societatea resimte deja o miscare pozitiva, acțiunile BRD-Groupe Societe Generale au fost suspendate la deschiderea ședinței de joi, insa după reluarea tranzacțiilor cotațiile au crescut cu 1,52%.
Desi vor fi facute publice in luna februarie, oficialii BRD au deja la dispozitie rezultatele financiare aferente anului 2007. Lucian Cojocaru, directorul comercial al BRD dezvaluie ca “primele noua luni am avut un profit de 209 milioane de euro. La finele anului va asigur ca avem o crestere care se incadreaza in sumele bugetate“, citeaza Cotidianul. Anul 2007 ar putea consemna si o premiera. „Rezultatele sint foarte bune. Dupa primele noua luni eram deja peste BCR in privinta profitului. De altfel, in ceea ce priveste ROA (Return on Assets) am fost tot timpul peste BCR“, a spus Petre Bunescu. 2007 ar putea fi astfel primul an in care BCR nu mai este cea mai profitabila banca din Romania. ROA este un indicator care arata cit de profitabila este o companie. El este calculat ca raport intre veniturile nete si activele acelei companii.

Romania Libera explica pas cu pas procedura prin care traderul a reusit sa scape banca de aceasta suma fabuloasa. Traderul era responsabil pentru contracte la termen destinate sa acopere riscul de plasament in indicii burselor europene, pe care piata le numeste "plain vanilla", pentru ca sunt produse financiare ale caror cotatii depind de alte instrumente care sunt listate pe pietele de capital. Nu sunt produse financiare sofisticate, insa depind de evolutia indicelui Bursei din Paris - CAC - sau de DAX-ul din Frankfurt. Treaba lui, explica analistii, nu era sa speculeze, ci sa se uite la portofoliul bancii si sa acopere riscul de pierdere, pariind in directia inversa. Rolul sau era sa neutralizeze riscul. Din detaliile obtinute de la banca franceza, se pare ca traderul, de ceva vreme, a luat pozitii directe in piata, dincolo de limitele cerute de plasamentele colegilor. Cand pierderile s-au accentuat, el a inceput sa le ascunda in tranzactii fictive, imitandu-l pe Nick Leeson, omul care a prabusit banca britanica Barings. Potrivit unor informatii dzvaluite de presdintele SocGen, traderul are in jur de 30 de ani, castiga putin sub 100.000 euro pe an si avea o pozitie administrativa. Traderii sunt specialistii bancilor de investitii care fac plasamente pe titluri listate la burse sau pe derivative, produsele financiare construite din actiuni sau indici, cu obiectivul de a face profit.