Pretul gazelor va creste cu mai putin de 10%, iar decizia va fi luata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) in cursul acestei saptamani pentru a putea intra in vigoare la inceputul lunii februarie, informeaza NewsIn.
Distrigaz Sud, unul dintre distribuitorii de gaze care a cerut cresterea scumpirea gazelor, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca in primul trimestru ar putea avea loc o crestere de putin peste 6%, dar sub 10% a pretului.

Conducerea Distrigaz Sud a mai mentionat ca, in cazul in care noile tarife la gaze nu vor fi publicate de la 1 februarie in Monitorul Oficial, prejudiciul adus societatii va fi de 1,5 milioane lei/zi.

Reprezentantii distribuitorului E.ON Gaz declarau de asemenea, in decembrie 2007 ca gazele ar trebui sa sufere o scumpire de 10%.

Potrivit Adevarul , In opinia reprezentantilor Distrigaz Sud, o crestere medie a tarifelor de 6% este inacceptabila. „Asteptam publicarea pretului cat mai repede, ar putea fi la 1 februarie. In urma discutiilor, am ajuns la o scumpire mai mica de 10% pentru clientii rezidentiali", a afirmat directorul general al companiei, Bernard Arnaud. Tot acesta a adaugat ca majorarile de pret pentru 2008 nu se vor opri aici, urmatoarea ajustare putand avea loc in luna aprilie.

Wall-Street adauga ca Arnaud a declarat ca aceasta crestere este determinata si de cresterea valorica a gazului de la sursa si in mod normal, aceste tarife trebuiau publicate de la 1 ianuarie. Cu toate acestea, solutia gasita a fost sa se decaleze scumpirea gazelor, care intervenea de la 1 ianuarie si urma sa se produca treptat.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a afirmat, la jumatatea lunii ianuarie, ca avansul preturilor gazelor naturale in 2008 va fi de mica amploare si nu va avea un impact major asupra inflatiei.
Importuri mai scumpe cu 17%

Pe de alta parte, la fel ca Distrigaz Sud, si celalalt mare operator de distributie, E.ON Gaz Romania, a cerut o majorare cu circa 10% a pretului final. Potrivit acestora, cresterea de pret se datoreaza in cea mai mare parte scumpirii gazelor importate din Rusia, care au o pondere de aproape 40% in consum.
Pretul acestora a crescut, potrivit evaluarilor facute de ANRE pentru primul trimestru, cu 17%, pana la 370 dolari/mia de metri cubi. Impactul acestei cresteri semnificative a fost insa contracarat prin ieftinirea altor componente care intra in calculul tarifului final, cum ar fi cel de transport al gazelor si de inmagazinare. Astfel, chestiunea majora care ramane acum in discutie este aplicarea noilor tarife de distributie, care au o pondere de peste 20% in pretul final.

Conform Cotidianul, Cei doi mari distribuitori de gaze de pe piata locala, Distrigaz Sud, controlat de grupul Gaz de France, si E.ON Gaz Romania, au apreciat la finele anului trecut ca pretul gazelor pentru populatie ar trebui sa creasca semnificativ in 2008, ca urmare a majorarii tarifelor gazelor din import si a angajamentelor Romaniei de a se alinia la preturile din blocul comunitar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.