Leul s-a depreciat, pe finalul sedintei de joi spre nivelul din seara precedenta, fiind cotat peste nivelul de 3,68 lei/euro, dupa o apreciere cu 1% in prima parte a zilei, pana la 3,6570 lei/euro, pe fondul eforturilor BNR de a detensiona piata, prin sterilizarea excesului de lichiditate.
Leul pare ca isi revine din corzi Bancile cumparau un euro cu 3,6820 lei si il vindeau cu 3,6890 lei la finalul sedintei de miercuri, pe o piata cu volatilitate foarte ridicata, pe care moneda nationala s-a intarit cu aproape doi bani fata de marti seara, pe fondul unor vanzari de valuta semnificative aparute la sfarsitul zilei.

Leul s-a apreciat, joi, cu aproape doi bani pana la 3,6854 lei/euro fata de cursul de referinta anuntat miercuri de banca centrala, sustinut de sterilizarea repetata a excesului de lichiditati al bancilor si de comentariile oficialilor de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Moneda nationala era cotata la 3,6925 lei/euro la primele tranzactii de joi, la un nivel apropiat de cel de miercuri seara, dupa care leul s-a apreciat brusc la 3,6570 lei/euro si a continuat sa evolueze in apropierea acestui nivel, convins probabil de masurile bancii centrale, sustin dealerii. Dupa aprecierea cu aproximativ 1% din cursul diminetii, leul a revenit aproape la fel de brusc dupa ora 13:00 catre nivelul de 3,6860 lei/euro. Pe finalul zilei, leul si-a continuat evolutia in usoara depreciere fata de euro, moneda europeana fiind cotata la 3,6840-3,6890 lei in jurul orei 17:30.

"In ultimele zile nu au mai fost cumparari active de valuta si probabil ca au inceput sa se adune ordine de vanzare. Aprecierea leului din timpul acestei sedinte a fost determinata, poate, si de entuziasmul de pe pietele internationale, pe fondul intaririi dolarului si lirei sterline", a declarat dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Constantinescu, citat de NewsIn.

O influenta puternica asupra leului au avut-o licitatiile organizate de BNR pentru atragerea lichiditatilor din piata si comentariile reprezentantilor bancii centrale. "Eforturile BNR au sustinut moneda nationala, ca dovada faptul ca alte valute din regiune, precum zlotul, s-au depreciat astazi, iar leul a stat linistit. Acest lucru arata ca BNR isi face treaba", a mai spus Constantinescu.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.