Diferenta dintre nivelul din Romania si cel din statele dezvoltate s-a redus in ultimii ani, dar a ramas semnificativa, indicele tarii noastre situandu-se pe la jumatatea celor inregistrati de tarile dezvoltate, a declarat economistul sef al Bancii Mondiale, Hans Timmer.

Banca Mondiala plaseaza Romania din punctul de vedere al acumularii de tehnologie in partea de sus a grupei de state cu venituri medii.

"Pentru aceasta grupa de state, media pentru dezvoltarea tehnologica este de 50 puncte, iar Romania este usor sub medie, la 45 de puncte in conditiile in care statele dezvoltate au un indice de 100", a precizat, potrivit NewsIn, Hans Timmer in cadrul unei conferinte organizate de Banca Mondiala, cu ocazia prezentarii unui studiu referitor la raspandirea tehnologiei in statele in curs de dezvoltare.

Referitor la evolutia economica a Romaniei, Timmer a spus ca, in prezent, principala problema o reprezinta stabilitatea macroeconomica in conditiile in care deficitul de cont curent s-a adancit foarte rapid, iar piata romaneasca pare mai sensibila decat alte state din regiune la efectele turbulentelor din pietele financiare internationale.

"Finantarea internationala a devenit mult mai volatila pe fondul crizei din piata creditelor din Statele Unite ale Americii (SUA). In a doua parte din 2007 am vazut o apreciere a monedelor din regiune, insa acest lucru nu s-a intamplat si in Romania", a mai spus seful pentru tendintele globale in cadrul Bancii Mondiale. Timer a explicat ca vestile negative din economia Romaniei din ultima vreme nu reprezinta neparat un motiv de panica, dar sugereaza faptul ca este ceva in neregula.

Romania trebuie sa se indrepte catre o politica fiscala, ce trebuie facuta insa cu prudenta mai mare decat pana acum.

"Daca te uiti la imaginea in oglinda a deficitului, care inseamna datorii, se observa ca acesta este facut din consum", a mai spus Timmer si a precizat ca, in aceste conditii, se pot ridica probleme de sustenabilitate pentru cresterea economica a Romaniei.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a atras atentia in repetate randuri ca investitiile eronate ce au marcat piata romaneasca dupa 1989 au favorizat formarea structurilor de consum, care sunt mult mai facile. "Din acest motiv, reformele structurale sunt totul, inseamna sa pregatesti societatea pentru dezvoltare", explica Isarescu in urma cu aproape doua luni.

Isarescu a mai atras atentia ca decalajul dintre cerere si oferta este foarte greu de diminuat, fiindca "cererea este mult mai usor de stimulat decat productia", iar o mare problema a Romaniei este ca, in prezent, nu mai exista nici supapa deficitului de cont curent, acesta adancindu-se deja prea mult, in conditiile in care tensiunile provocate de cresterea salariilor peste productivitate se mentin.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.