Potrivit Wall-Street, piata romaneasca a programelor de calculator pentru business va continua sa evolueze pozitiv cel putin in urmatorii doi ani, datorita scaderii preturilor licentelor, cresterii competitiei intre vanzatori si diversificarii ofertei, a declarat, potrivit NewsIn, analistul IDC, Calin Mirea.
"In mod sigur vom avea o crestere semnificativa in urmatorii ani in ceea ce priveste achizitia de software de business si unelte de analiza de piata" a mai declarat Mirea.

Un studiu publicat recent de catre IDC arata ca aceasta piata a crescut cu aproximativ 50% din 2004 pana in 2006. In cazul multor tehnologii si modele de business, Romania tinde sa urmeze modelul unor tari precum Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, insa cu un decalaj de cativa ani.

Pana de curand, anumite tipuri de aplicatii, cum ar fi business intelligence, erau rezervate numai managementului companiilor mari si foarte mari. Intre timp, ofertele s-au extins pe verticala, coborand pana la nivelul de executant sau proaspat angajat.

Adevarul adauga ca intre timp, ofertele s-au extins pe verticala, coborand pana la nivelul de executant sau proaspat angajat. Investitiile IT din zona IMM-urilor au fost rezervate in ultimii ani, dar competitia europeana si globala, precum si aderarea la Uniunea Europeana le obliga sa se alinieze la practicile din Occident, a spus Calin Mirea.

"In ultimii ani, companiile au inceput sa constientizeze nevoia sistemelor informatice. Dar, datorita resurselor umane care sunt considerate inca ieftine, managerii companiilor din Romania nu considera solutiile software pentru analiza businessului ca fiind indispensabile", a explicat directorul general adjunct al CG&GC, Florin Iancu.

Raportarea se face manual prin intermediul departamentului contabil, desi se intarzie foarte mult deciziile manageriale. Perspectiva este optimista avand in vedere aderarea la UE si accesul la fondurile structurale. Totodata, pe piata se impun principiile managementului modern si accesul rapid la date actualizate devine esential.

Piata de business de software din Romania include aproximativ toate tipurile de software de business folosite in acest moment, de la aplicatii de management de personal pana la softuri care gestioneaza operatiunile financiare si core-business ale companiei.