Deficitul bugetar, de 9,91 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB, a fost adancit de cheltuielile mari ale administratiilor locale, de efectele secetei si ale intrarii in UE, precum neincasarea la vama a unor impozite, potrivit lui Varujan Vosganian.

"In ultimele 3 luni din 2007, administratia locala a cheltuit 50% din fondurile pentru intregul an, iar cheltuielile au fost in medie de 3 ori mai mari decat media primelor 11 luni. In ultima saptamana a lui 2007 s-a adaugat o suma de 1 miliard de euro care ne-a dus pana la urma la deficitul de 2,4%", a declarat Vosganian, dupa cum informeaza NewsIn.

Ministrul a avertizat ca "administratia locala trebuie sa stie ca autonomia pe care o are trebuie armonizata cu suveranitatea nationala". Varujan Vosganian a adaugat ca autoritatile locale "nu s-au deprins cu noile conditii financiare, avand in vedere ca intervalul 2006-2008 a fost cel mai bun din istoria economiei romanesti", in care bugetul de stat si produsul intern brut au crescut foarte mult.

Alti factori care au contribuit semnificativ la cresterea deficitului sunt majorarea pensiilor in ultimele 2 luni ale anului trecut, subventiile acordate agricultorilor din cauza secetei si neincasarea in vama a taxei pe valoarea adaugata aferenta importurilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.