Moneda nationala era cotata la 3,6850 lei/euro la primele tranzactii valutare de astazi, la un nivel apropiat de cel de vineri seara, dupa care leul a pierdut 4 bani la 3,7240 lei/euro din cauza multitudinii de date negative despre economia Romaniei, sustin dealerii
Bancile tranzactionau un euro cu 3,6850 lei in deschiderea sedintei valutare de astazi, dupa care moneda nationala a pierdut treptat 4 bani pana la 3,7240 lei/euro, in decurs de mai putin de o ora. Ulterior, leul si-a revenit usor si a inceput sa fie tranzactionat in apropierea nivelului de 3,69-3,70 lei/euro.

"Exista o cerere sustinuta pentru euro, cu consecintele de rigoare asupra cursului valutar. Marii jucatori internationali recomanda vanzarea de lei pentru euro din cauza dezechilibrelor macroeconomice", a spus dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, pentru NewsIn.

Noaghea a mai precizat ca Romania se confrunta deja cu un deficit comercial ridicat, iar piata asteapta si precizarile de astazi ale ministrului economiei si finantelor cu privire la deficitul bugetar de la sfarsitul anului trecut, care e estimat la niveluri, de asemenea, mari.

"Daca deprecierea leului continua in acest ritm, e de asteptat ca BNR sa se confrunte cu dificultati in incercarea de a-si atinge tinta de inflatie in 2008", a mai spus Noaghea.

Potrivit Wall-Street, leul a pierdut, luni, aproape 5 bani (1,32%) in fata monedei europene pana la 3,7106 lei/euro, potrivit datelor afisate de banca centrala, ca urmare a cererii mari de valuta in schimbul leilor, pe fondul inmultirii datelor negative despre economia romaneasca, sustin dealerii.

"Piata a continuat sa fie predominata de ordine de cumparare de valuta, mai ales ca investitorii straini au inceput sa se uite mai atent la economia Romaniei, inca de la sfarsitul anului trecut", a spus dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, citat de NewsIn.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,7106 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu aproape 5 bani (1,32%) fata de euro, de la 3,6621 lei/euro, cat era vineri. Cursul nu a mai atins acest nivel din 5 februarie 2007, cand banca centrala a fisat un curs de referinta de 3,7283 lei/euro.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat de la 1,4782 la 1,4914 dolari/euro, iar la 13:50, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4911 dolari/euro.

Cursul afisat luni de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu peste un ban (0,47%) fata de dolar, de la 2,4788 lei/dolar, cat era vineri, la 2,4904 lei/dolar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.