Campania de aderare la unul dintre fondurile de pensii obligatorii autorizate pe Pilonul II se va incheia pe 17 ianuarie.

Potrivit EVZ, pana la aceasta data, angajatii cu varste de pana la 35 de ani trebuie sa opteze pentru un fond. Cei care nu vor opta vor fi distribuiti aleatoriu la unul din cele 18 fonduri de pensii. Persoanele cu varste intre 35 si 45 de ani pot opta pentru ca o parte din contributiile lor sa se duca la un astfel de fond de pensii. Pana la mijlocul lunii decembrie, aproape trei milioane de persoane isi alesesera un fond de pensii.

Cotidianul adauga ca Statul e presat sa garanteze profitul pensiei private. Doua asociatii non-profit, patronate si sindicate cer intr-o scrisoare garantarea unui randament minim cel putin egal cu rata anuala a inflatiei.

Autoritatile sint presate pentru a garanta un randament minim decent la fondurile de pensii private. Grupul de Economie Aplicata (GEA) impreuna cu alti reprezentanti ai societatii civile, sindicate si patronate au realizat o scrisoare deschisa adresata tuturor autoritatilor, inclusiv presedintelui Traian Basescu si guvernatorului Isarescu, prin care solicita introducerea obligativitatii de a obtine un randament cel putin egal cu inflatia anuala. “Noi inaintam propunerea introducerii unui randament minim anual garantat al pensiilor din Pilonul II egal cu rata anuala a inflatiei. Acoperirea acestei garantii trebuie sa cada in sarcina administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii, pentru ca ei sint cei care gestioneaza aceste sume si implicit ei trebuie sa isi asume riscurile acestei activitati”, se precizeaza in scrisoare.

Practic, initiatorii acestei scrisori solicita Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) sa inainteze o initiativa legislativa care sa contina si prevederea de mai sus. “Ce pot sa spun este ca CSSPP are deja un proiect de lege pe care il va inainta Parlamentului. Noi vrem ca acel proiect sa contina si un randament minim garantat”, ne-a spus Liviu Voinea, directorul executiv al GEA. Pe de alta parte, reprezentantii CSSPP spun ca exista deja la Camera Deputatilor o astfel de initiativa, care nu le apartine insa. “Exista deja un proiect aflat in dezbatere la Camera Deputatilor. Pina cind acest proiect nu va fi gata, noi nu putem comenta in nici un fel. Nu pot sa va spun cind a fost introdus proiectul sau cine l-a initiat”, ne-a declarat Marina Marin, sefa Departamentului comunicare al CSSPP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.