Informatiile pozitive vor putea circula intre banci si Biroul de Credit doar cu acordul scris al clientilor.
Politia creditelor nu mai poate stoca si dezvalui bancilor datele negative timp de cinci ani.

Autoritatea de reglementare a prelucrarii datelor cu caracter personal a transat chestiunea dezvaluirii informatiilor pe care le poate obtine si utiliza Biroul de Credit de la clientii bancilor romanesti care solicita imprumuturi.

Astfel, informatiile cu caracter personal, asa-numitele date
pozitive, se vor limita la caracteristici privind strict produsele financiare solicitate, date privind rata lunara, valuta in care este contractat un credit sau adresa si numele angajatorului, iar transmiterea acestora de catre banca Biroului de Credit se va putea face numai dupa ce solicitantul creditului si-a exprimat in scris acordul pentru acest lucru si numai dupa data incheierii contractului dintre banca si persoana fizica.

Datele negative, transmise dupa 30 de zile

La fel, datele negative se vor putea transmite birourilor de credit numai dupa 30 de zile de la data scadentei si doar dupa instiintarea prealabila in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail a persoanei vizate cu cel putin 15 zile calendaristice inainte de data transmiterii. Iar, odata inregistrate aici, aceste date nu mai pot fi stocate mai mult de patru ani - fata de cinci, cat era pana acum - si dezvaluite bancilor dupa aceasta perioada. Dupa aceasta perioada, informatiile se sterg sau pot fi, cel mult, transformate in date anonime si prelucrate in scopuri statistice.

Important de mentionat este si faptul ca birourile de credit pot colecta date cu caracter personal doar de la banci, iar accesul la aceste informatii este permis numai persoanelor autorizate, furnizarea lor catre terti fiind interzisa, cu exceptia autoritatilor si institutiilor publice. Cu alte cuvinte, numai bancile catre care s-a indreptat solicitantul de credit au dreptul de acces la aceste informatii, nu si alte companii precum furnizorii de utilitati publice sau de servicii de telecomunicatii, cum se presupunea pana acum. si nici Biroul de Credit nu poate colecta astfel de informatii de la aceste companii.

Mai mult, pentru motive intemeiate si legitime, legate de situatii particulare justificate, persoanele fizice se pot opune ca datele lor cu caracter personal sa fie transmise sau prelucrate ulterior in sistemele de evidenta de tipul birourilor de credit.

Acestea sunt principalele norme prevazute de Decizia cu privire la prelucrarile de date cu caracter personal efectuate in sisteme de evidenta de tipul birourilor de credit care a fost publicata in data de 27 decembrie 2007 si va intra in vigoare peste doua luni.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.