Bucurestiul este in prezent cea mai atractiva piata pentru sectorul romanesc de retail, iar oferta de crestere se va mentine si anul viitor cand se asteapta adaugarea altor 750.000 metri patrati de spatii comerciale, nivelul fiind considerat inca scazut comparativ cu alte metropole est-europene.

Capitala va ramane si in 2008 cea mai atractiva piata pentru retaileri "Romania, cu cei peste 21,7 milioane de consumatori, este piata numarul doi ca marime din regiune pentru bunuri si servicii. Aproximativ 40% din spatiile comerciale din Romania se afla in Bucuresti, care este si cea mai importanta piata pentru sectorul de retail. Alte orase importante cu stocuri semnificative de spatii comerciale sunt Timisoara, Brasov, Cluj, Constanta, Ploiesti si altele. Oferta actuala de centre comerciale moderne din Bucuresti este aproximata la 570.000 metri patrati. Pana la sfarsitul lui 2008, se asteapta adaugarea altor 750.000 metri patrati de spatii comerciale, un nivel inca scazut in comparatie cu celelalte metropole est-europene", sustin analistii Coldwell Banker Romania.

Randamentele pentru spatiile comerciale au scazut de la 10,5% in 2005 la 7,5% in 2007, cifra care va inregistra fluctuatii nesmnificative in anul urmator si care este inca superioara celor inregistrate in celelalte tari din Europa Centrala si de Est. "In majoritatea oraselor mari din Romania, exista oportunitati excelente pentru dezvoltarea unor centre comerciale de mari dimensiuni, completate de un hipermarket sau un supermarket de calitate, avand in vedere ca potentialul de crestere al pietei de retail din Romania este foarte promitator pentru urmatorii 3-5 ani", au adaugat analistii Coldwell.

Multi operatori de hipermarketuri si supermarketuri intentioneaza in viitorul apropiat sa-si extinda retelele de magazine din Capitala, considerand ca aceasta piata are inca un potential foarte ridicat in ciuda preturilor terenurilor nejustificat de mare. "Avem mai multe proiecte in Bucuresti, unde consideram ca ar putea fi deschise opt-noua hipermarketuri Auchan", declara, citat de NewsIn, directorul general Auchan Romania, Regis Mougel.

Stiri din lazy
2008 sarbatorit pe mapamond
La sfarsit de an toata lumea sarbatoreste, dar stilul petrecerilor variaza in functie de cultura...
Sfaturi pentru un Revelion fara probleme
Succesul unui Revelion depinde in mare masura de anumite decizii de moment. Chiar daca ai reusit...

Totusi, expansiunea retailului romanesc este in continuare amenintata de raportul dezechilibrat pret - teren, de dezvoltarea alerta a retelelor de magazine si de migratia fortei de munca. Printre punctele slabe ale pietei romanesti de retail se numara in continuare sectorul produselor proaspete - care este insuficient dezvoltat - si infrastructura subdezvoltata, potrivit reprezentantilorCarrefour.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.