2007 a consemnat si relaxarea conditiilor de creditare practicate de majoritatea bancilor din Romania. Principala noutate: creditele cu avans zero.

La inceputul lunii mai a anului 2007, Alpha Bank devenea prima banca din istoria postdecembrista a Rom?niei care avea voie sa acorde credite imobiliare fara avans. Acest lucru se intimpla datorita faptului ca Banca Nationala a Romaniei a aprobat normele de creditare construite de banca dupa propriul tipar. Mai mult, gradul de indatorare urca de la maximum 35% cit prevedeau vechile norme la 65%.
Dupa Alpha Bank au venit pe rind BRD, Volksbank, BCR, Credit Europe Bank, CEC si mai apoi Raiffeisen sau ATE Bank. ING nu s-a lasat mai prejos si si-a relaxat singura normele avind in vedere ca ea nu avea nevoie de avizul BNR pentru a face acest lucru (este sucursala directa a bancii-mama din Olanda). La BRD gasim un grad de indatorare maximal de 70%. Relaxarea conditiilor se face insa pe fondul cernerii clientilor si a cresterii costurilor. Acest lucru pentru ca, la calculul eligibilitatii solcitantului, se foloseste acum notiunea de venit net eligibil sau mai precis cistigurile lunare din care se scade, in functie de fiecare banca, o anumita suma considerata drept cheltuieli de subzistenta. Aceasta suma variaza de la 100 la 150 de euro de persoana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.