AVAS a desfiintat contractul de privatizare a societatii pentru ca investitorul sirian Hassan Nannaa nu a platit cea de-a doua rata

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a desfiintat contractul de privatizare incheiat pentru societatea Terom Iasi, ca urmare a neachitarii integrale de catre cumparator, omul de afaceri sirian Hassan Nannaa, a ratei a doua din pretul actiunilor. Potrivit unui comunicat al institutiei, decizia de desfiintare a contractului a fost luata la 31 martie, data la care AVAS s-a reinscris ca actionar al producatorului de fire si fibre sintetice. Autoritatea va detine astfel peste 94,6% din capitalul social al Terom.

Singurul combinat de fire si fibre sintetice din tara, Terom Iasi, a fost vandut la sfarsitul anului 2002 omului de afaceri sirian, in cadrul unei tranzactii in valoare totala de 5,6 milioane de euro. Tribunalul Iasi a dispus deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si faliment, urmand ca administratorul judiciar al societatii Terom sa prezinte, dupa expirarea termenelor limita prevazute, un program de reorganizare, in vederea admiterii inregistrarii creantelor. In toata perioada de monitorizare post-privatizare, AVAS a notificat cumparatorul cu privire la stadiul indeplinirii clauzelor contractuale, precum si a masurilor punitive ce vor fi luate in cazul nerespectarii acestora, inclusiv penalitati si rezolutionarea contractului, se mai arata in comunicatul autoritatii.

Potrivit Mediafax, in luna ianuarie, Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare in lipsa cetatenilor sirieni Amar Nannaa si Hassan Nannaa, suspectati de spalare de bani si de transfer de fonduri in strainatate. Potrivit procurorilor care au instrumentat cazul, ar putea fi vorba de o banca aflata sub controlul familiei Ben Laden. Conform Ministerului Public, anchetatorii au stabilit ca, in perioada ianuarie 2003 - decembrie 2004, Ammar si Hassan Nannaa ar fi incheiat mai multe contracte defavorizante pentru firma, cauzand un prejudiciu de 88 de miliarde de lei. Printr-un circuit financiar fictiv, cei doi au lasat impresia ca au investit in firma ieseana 1,6 milioane de euro, suma prevazuta ca imprumut fara dobanda in contractul de privatizare incheiat cu fosta Autoritate pentru Privatizare in decembrie 2002.

In plus, anchetatorii au gasit acte si stampile ale unor firme fantoma folosite in circuitul financiar mentionat, prin intermediul carora s-ar fi sustras si spalat 88 de miliarde de lei, iar Hassan Nannaa ar fi transferat in strainatate, in 2003, cu ajutorul unor functionari ai unei banci si prin folosirea unor firme fantoma, 23 de milioane de dolari si doua milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.