Un studiu publicat recent arata ca banca centrala nu mai este atit de ingrijorata de volumul creditelor, cit de structura lor calitativa.
Banca Nationala a Romaniei atrage atentia ca structura creditului catre populatie este mai periculoasa decit dinamica acestuia, arata un raport al BNR. De aceea, dupa ce a relaxat normele de creditare eliminind avansul obligatoriu si permitind bancilor sa utilizeze un grad de indatorare mai ridicat, banca centrala spune acum ca va utiliza alte metode pentru a mai creste calitatea creditarii. „Avind in vedere evolutiile recente, banca centrala ar putea implementa masuri precum invitarea institutiilor de credit sa ruleze mai des scenarii de stress-testing privind expunerea pe populatie sau dezvoltarea unui chestionar care sa fie transmis periodic institutiilor financiare importante“, arata raportul BNR. De asemenea, BNR anunta ca va monitoriza mai in amanunt evolutia riscurilor din diverse produse bancare cum ar fi cardurile.

Structura creditelor contractate de populatie este una destul de slab calitativa in raport cu tarile UE. Astfel, exact invers fata de tarile membre ale Uniunii, in Romania creditul de consum reprezinta peste 70% din total, in timp ce creditul ipotecar, mult mai sigur datorita garantiilor reale, nu depaseste 28%. Mai mult, creditele negarantate de peste 20.000 de lei si acordate populatiei au crescut, in primele noua luni, de 6,4 ori comparativ cu nivelul consemnat la sfirsitul anului trecut. Cu toate acestea, Romania ramine pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste ponderea creditului neguvernamental in Produsul Intern Brut. In prognoza BNR, acest indice va fi de 37% la finele anului fata de peste 110% in tarile UE. Si Bulgaria este peste Romania din acest punct de vedere cu un raport credite/PIB de peste 50%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.