Astazi vom afla pretul distribuitorului de energie electrica din Oltenia

Societatea de distributie de energie Electrica Moldova a fost vinduta ieri concernului german E-ON Energie, valoarea tranzactiei fiind de 100 milioane euro. Cumparatorul Electrica Moldova va plati 31,4 milioane de euro pentru a cumpara direct pachetul de 24,6% din actiuni, urmind ca un aport de capital in valoare de 68,6 milioane euro sa permita grupului german sa devina actionar majoritar.

Scoase la privatizare la pachet anul trecut, Electrica Oltenia si Electrica Moldova au stirnit interesul mai multor companii importante de pe piata europeana, dar numai la nivel declarativ. La expirarea termenului impus de strategie, oferte ferme de cumparare au depus doar concernul german E-ON Energie pentru Moldova si compania ceha CEZ pentru Electrica Oltenia.

Desi initial investitorii si-au exprimat interesul pentru fiecare dintre cele doua distributii scoase la vinzare de stat, optiunea finala a fost determinata pe de o parte de afacerile pe care le mai au in derulare, iar pe de alta de o prevedere a strategiei de privatizare conform careia un investitor nu poate deveni actionar majoritar decit la o societate de distributie a energiei. Astfel, cehii de la CEZ au ales Electrica Oltenia deoarece au afaceri similare in Bulgaria. Germanii de la E-ON au hotarit sa liciteze pentru Electrica Moldova dupa ce, anul trecut, E-ON Ruhrgas, concernul de utilitati din care face parte si E-ON Energie, a achizitionat pachetul majoritar de actiuni la Distrigaz Nord, devenind astfel furnizor de gaze si in zona Moldovei.

De altfel, E-ON Ruhrgas detine actiuni in 20 de companii furnizoare de energie in Europa centrala si de est, avind peste 14 milioane de clienti.
Strategia de privatizare a societatii Electrica Moldova prevede vinzarea directa a unui pachet de 24,62% din actiuni, concomitent cu majorarea capitalului social prin subscrierea si emiterea unui pachet de actiuni de 35% din capitalul social majorat. Desi catalogata drept una dintre societatile mari ale Electrica, profitul brut provizoriu al firmei de distributie din Moldova pe 2004 nu reprezinta nici macar 10% din profitul brut anuntat de societatea-mama.

Prima privatizare la Electrica, "sub asteptari"

Privatizarea sectorului de distributie a electricitatii a debutat anul trecut cu vinzarea Electrica Banat si Electrica Dobrogea catre compania italiana ENEL. Valoarea tranzactiei, 112 milioane euro, din care statul a incasat doar 36 milioane euro pentru actiunile vindute direct, a fost declarata la momentul respectiv, de analisti, "sub asteptari". Consultantii privatizarii au spus insa ca Romania a obtinut un pret pentru Electrica Banat si Oltenia, dat fiind momentul privatizarii. Conform informatiilor facute publice atunci, Romania a obtinut 223 de dolari/consumator la Electrica Banat si 220 de dolari/consumator la Electrica Dobrogea, preturi mai mici decit in alte state, precum Slovacia sau Cehia.
Potrivit unor informatii publicate in presa centrala anul trecut, CEZ a platit 281 milioane dolari pentru achizitia a trei societati de distributie a energiei electrice in Bulgaria.

2004, un an bun pentru ENEL

Pentru italieni, anul 2004 cind au cumparat cele doua societati romanesti a fost unul foarte bun. La inceputul acestei luni, presedintele grupului ENEL, Paulo Scaroni, a declarat ca anul trecut compania si-a atins toate obiectivele. In 2004, ENEL a inregistrat o crestere globala a venitului net cu 36,3%, de la 2,5 miliarde euro la 3,4 miliarde euro

"Perla", scoasa si ea la vinzare in 2005

Electrica Muntenia Sud, considerata "perla" sectorului de distributie a energiei electrice, va fi scoasa la privatizare in perioada imediat urmatoare. Ministrul economiei, Codrut Seres, a spus recent ca anuntul de privatizare va fi publicat pina la 1 iunie, iar ofertele ferme sint asteptate pina pe 20 noiembrie 2005. Pentru Muntenia Sud, care deserveste Capitala si judetele limitrofe, si-au anuntat deja interesul concernul german RWE si compania franceza de electricitate EdF.

Pentru celelalte trei distributii, responsabilii cu privatizarea din MEC au aprobat includerea in programul de asistenta cu finantare PHARE, pentru angajarea unui consultant pentru evaluare si analiza diagnostic.

Electrica Oltenia:
capital social - 4.651 miliarde lei
nr. clienti - 1,36 milioane
profit brut provizoriu - 880 miliarde lei

Electrica Moldova:
capital social - 4.312 miliarde lei
nr. clienti - 1,335 milioane
profit brut provizoriu - 184 miliarde lei


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.