Exporturile au crescut cu 17,2% in primele zece luni datorita influentei pozitive a unui leu mai slab
Un curs situat intre 3,60 si 3,80 lei/euro ar fi mai aproape de ceea ce au nevoie exporturile pentru a fi competitive, spune Ionut Dumitru.

Devalorizarea leului din a doua parte a anului a sustinut exporturile, care au crescut in octombrie cu 17,2%, insa pentru a atenua dezechilibrul masiv al balantei comerciale externe cursul de schimb ar trebui sa oscileze intre 3,60 si 3,80 lei/euro, spune Mihai Ionescu, oficial al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR).

Exportatorii viseaza un euro la 3,80 lei

"E o dovada de necontestat ca toate necazurile deficitului comercial vin de la cursul de schimb al leului, care a descurajat masiv exporturile. Acum cand in a doua parte a anului cursul si-a revenit in favoarea exporturilor. Un leu mai slab a crescut capacitatea de export a Romaniei. Un curs situat intre 3,60 si 3,80 lei/euro ar fi mai aproape de ceea ce au nevoie exporturile pentru a fi competitive. In plus, acest curs nu trebuie sa mai prezinte si fluctuatii majore", spune Mihai Ionescu, care este si presedintele Consiliului Exportatorilor Romani.

"Chiar daca tipa exportatorii ca doresc un curs ideal de 4 lei/euro, cred ca un nivel usor mai ridicat decat cotatia actuala a leului reflecta fundamentele economiei. Deprecierea leului a avut un efect pozitiv asupra exporturilor, iar daca moneda nationala ar evolua in intervalul 3,50-3,60 lei/euro, sunt sanse mari pentru temperarea deficitului contului curent, principalul dezechilibru al economiei", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.