Senatul a adoptat tacit luni o propunere legislativa care prevede abrogarea privatizarii SNP Petrom si rezilierea contractului de privatizare.

Primul articol al actului legislativ prevede ca se abroga Legea 555 din 2 decembrie 2004 privind unele masuri pentru privatizarea Petrom, iar articolul 2 spune ca se reziliaza contractul de privatizare incheiat intre Ministerul Economiei si Comertului, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, si grupul austriac OMV.

Potrivit propunerii adoptate, Ministerul Economiei si Finantelor este mandatat sa negocieze plata despagubirii prevazute in contract.

“Orice alta dispozitie contrara se abroga sau se modifica in mod corespunzator la data intrarii in vigoare a prezentei legi”, se arata in ultimul articol al proiectului de lege. Proiectul a fost initiat de parlamentarii PRM Corneliu Vadim Tudor, Gelil Esergep, Lia Olguta Vasilescu si Marius Iriza. Forul decizional este Camera Deputatilor, care poate respinge sau adopta masura. Pana la ora inchiderii editiei, reprezentantii OMV nu au avut nici o reactie la decizia luata de Senat.

CONTRACTUL. Potrivit contractul de privatizare al Petrom, care a fost semnat in 2004, statul roman a vandut austriecilor de la OMV 33,34% din actiunile Petrom pentru 668,8 milioane de euro. Ulterior OMV a efectuat o majorare de capital si a ajuns la 51% din actiuni. Astfel, totalul de bani virati de austrieci a ajuns la circa 1,5 miliarde de euro. In cazul in care aceasta lege va trece si de Camera Deputatilor, statul roman ar putea fi obligat sa plateasca sute de milioane de euro, deoarece diferendul va ajunge la Curtea Europeana de Justitie de la Strasbourg.

La inchiderea sedintei bursiere de ieri, Petrom valora 27,7 miliarde de lei, adica aproximativ 9 miliarde de euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.