Statisticile Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) pe primele noua luni ale anului 2004 indica faptul ca, din totalul de 104.588 companii cu participare straina la capitalul social, peste 50% si-au declarat ca obiect principal de activitate comertul cu amanuntul si cu ridicata.

Una dintre concluziile relevante privind intentia cu care strainii vin sa investeasca in Romania este aceea ca domeniul comertului este principalul preferat, poate ca nu numai datorita faptului ca Romania este considerata ca o piata mare de desfacere, ci si din alte considerente. De exemplu, coruptia, fiscalitatea apasatoare si stadiul subdezvoltat al infrastructurii, realitati care ii alunga pe investitorii cu profil de productie. Structura pe domenii de activitate a numarului de societati comerciale cu participare straina la capitalul social este evidentiata in graficul alaturat.

Firme multe, capital putin

Din punctul de vedere al capitalului social subscris in societatile comerciale cu participare straina, datele ONRC arata ca in firmele profilate pe comertul cu ridicata si cu amanuntul a fost investit mai putin de 17% din totalul capitalului social. Acest total este, potrivit ONRC, de 9,7 miliarde de euro - sold existent la 30 septembrie 2004. Cel mai consistent volum de capital social - 55% din total - s-a concentrat in companiile avand ca domeniu principal de activitate industria, sector ce reuneste numai 18,4% din numarul total de firme straine. Pe locul imediat urmator comertului se afla sectorul de servicii profesionale, cu 16% din volumul total al capitalului social si 12,8% din numarul companiilor. Celelalte sectoare sunt reprezentate, din punct de vedere al volumului de capital social, in felul urmator: transporturi - 7,4%, turism - 2,3%, constructii - 2,2% si agricultura - 0,9%.

A disparut un parametru nefavorabil !

Registrul Comertului comunica, pana nu de mult, si situatia radierilor de firme straine - o statistica prin care erau evidentiate, in fapt, acele companii care au hotarat sa paraseasca piata romaneasca. Ei bine, statisticile pe primele noua luni nu mai contin aceste cifre.

Reamintim ca, pana in iulie 2004, peste 300 de firme straine au plecat din Romania, retragand un capital social in valoare totala de peste 84 milioane de dolari. Cel putin asa reiesea din datele prezentate, in august, de catre Oficiul National al Registrului Comertului. Acum, acest parametru nu este evidentiat decat pentru luna septembrie 2004, cand au fost radiate doar cateva firme. Desigur, nu e greu de intuit ce s-a intamplat cu aceasta statistica, avand in vedere faptul ca una dintre cele mai luminoase "reclame" pe care si le face guvernul cu toate ocaziile, in fata UE, FMI, dar si in dialogurile cu mediul romanesc de afaceri, este atragerea de investitii straine. A evidentia tocmai acum, in campanie electorala, ca strainii mai si pleaca din Romania - din motive nu numai de ei stiute - inseamna a sparge, cu cifre reale, baloanele de sapun ale discursurilor oficiale...

Totusi, strainii investesc mai mult decat romanii

Capitalul strain prezent in industria romaneasca depaseste cu cel putin 20% volumul capitalului romanesc investit dupa anul 1991 in Romania. Spre exemplu, pana in iulie 2004, din totalul de 11.182 miliarde de dolari cat insumeaza capitalul investit de catre companiile straine, industriei i-au revenit 64,3%, adica aproape 7,2 miliarde de dolari. Asta in timp ce, in aceeasi perioada, capitalul romanesc abia a depasit in industrie echivalentul a noua miliarde de dolari. Acest raport s-a mentinut si in primul trimestru din 2004, cand totalul investitiilor straine a fost de 20.384 miliarde lei, in timp ce capitalul romanesc astfel investit abia depasea 19.000 miliarde de lei. De asemenea, din punct de vedere al ponderii industriei in totalul investitiilor straine, cifrele sunt graitoare: potrivit ONRC, peste 64% din capitalul strain si mai bine de 36% din totalul companiilor s-au orientat catre productia industriala, in timp ce capitalul romanesc rapartizat in industrie are o pondere mai mica de 12% din total.

Capitalul anului 2004 - mai putin de 100 milioane de dolari

Statisticile Oficiului National al Registrului Comertului arata ca, in perioada ianuarie - decembrie 2004, capitalul social subscris in companiile cu participare straina a fost de 78,5 milioane de dolari. Daca in aprilie, strainii au fost cei mai harnici din acest punct de vedere, investind 18,6 milioane de dolari, august a fost luna cu cele mai reduse subscrieri, de numai 3,3 milioane de dolari, aceasta reprezentand doar 79,5% din aceeasi luna a anului trecut. Din punctul de vedere al numarului companiilor cu capital strain, cifrele ONRC arata ca, din totalul de 7.190 de societati astfel infiintate in primele noua luni ale anului 2004, cele mai multe si-au demarat activitatea in martie (918) si cele mai putin - in ianuarie (577).

UE si SUA domina topul investitiilor straine

Potrivit datelor ONRC, configuratia pe tari a soldului investitiilor straine existent pe 30 septembrie 2004 ( echivalentul a 11,8 miliarde de dolari) arata ca UE si Statele Unite ale Americii domina de departe topul investitorilor. Pe primul loc troneaza Olanda, cu peste doua miliarde de dolari investite prin intermediul a 1931 unitati comerciale, urmata de Franta (1,5 miliarde de dolari in 3.515 societati) si Germania (1,01 miliarde de dolari in 11.820 de societati). SUA (locul al patrulea) au investit in Romania un capital social in valoare totala de 876,7 milioane de dolari, prin intermediul a 4.087 de societati comerciale.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.