Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat in ultima saptamana urcari ale tuturor indicilor, cu un plus pentru cel al SIF-urilor, pe fondul cresterii economice peste asteptari din Romania in trimestrul al treilea si a vestilor bune venite dinspre piata americana, spun brokerii.
Reincepe sezonul cresterilor pe bursa? Valoarea tranzactiilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in intervalul 26-30 noiembrie, a fost de 256,84 milioane lei (72,3 milioane euro), in scadere cu 19% fata saptamana anterioara, cand aceasta a fost de 317,83 milioane lei (89,64 milioane euro). Valoarea medie zilnica a tranzactiilor din intervalul analizat a fost de 51,368 milioane lei, cu 5% mai mica decat media inregistrata de la inceputul anului, de 54,09 milioane lei.

"Volumele mai reduse inregistrate in piata in saptamana curenta, corelate cu aprecierile principalilor indici bursieri ai pietei autohtone, ne indica o pozitie rezervata a vanzatorilor, cel mai probabil acestia fiind influentati de evolutiile pozitive la nivelul pietelor internationale", arata analistii Gabriel Aldea si Nicu Grigoras, de la Intercapital Invest, intr-un raport.

"In saptamana analizata, stirile pozitive venite de pe piata americana legate de scaderea sensibila a pretului petrolului, aprecierea monedei americane in raport cu principalele valute, cresterea consumului si a cheltuielilor pe perioada sarbatorilor si o asteptata reducere a dobanzii de referinta care ar putea fi decisa de Fed pe 11 decembrie, au avut ca efect cea mai mare crestere din ultimii cinci ani a indicelui Dow Jones consemnata pentru doua sedinte consecutive de tranzactionare, dar si o revenire destul de semnificativa a celorlalte piete internationale importante", se spune in raportul Intercapital Invest, citat de NewsIn.

La finalul zilei de 30 noiembrie, capitalizarea BVB a ajuns la 79,966 miliarde lei (22,865 miliarde euro), cu 1,63% mai mare decat valoarea pe care o avea la sfarsitul saptamanii anterioare, de 78,686 miliarde lei (21,724 miliarde euro).

"Un element important in aprecierea din ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii ar putea fi legat intr-o buna masura si de comunicatul de presa al Institutului National de Statistica referitor la cresterea cu 5,8% a Produsului Intern Brut (PIB) pe primele noua luni, fata de perioada similara a anului trecut, peste asteptarile analistilor care estimau o crestere de doar 5,5%", au adaugat Gabriel Aldea si Nicu Grigoras.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.