Cresterea economica peste asteptarile pietei, impulsionata de un avans puternic al constructiilor, care a compensat productia slaba din agricultura, va avea un efect pozitiv, pe termen scurt, asupra monedei nationale.
Crestere economica peste asteptari. Se scumpeste leul saptamana aceasta? Produsul Intern Brut a fost 266,6 miliarde lei, in perioada ianuarie - septembrie, in crestere cu 5,8% fata de nivelul realizat in aceeasi perioada a anului trecut. Produsul Intern Brut pentru trimestrul trei al acestui an a fost de 111,3 miliarde lei, in crestere in termeni reali cu 5,7% fata de trimestrul trei al anului 2006.

In al doilea trimestru al anului, PIB-ul a crescut cu 5,6% fata de acelasi interval din 2006 pana la 86,75 miliarde lei. PIB-ul din 2007 ar urma sa ajunga potrivit estimarilor guvernului la 389,8 miliarde lei, in timp ce proiectul de buget pentru anul 2008 indica un nivel al PIB de 440 miliarde lei. Cresterea economica pentru 2007 este estimata la 6,1%, in timp ce pentru 2008 este evaluata la 6,5%.

Cresterea peste asteptari a produsului intern brut in al treilea trimestru, cu 5,7% fata de acelasi interval din 2006, ar putea avea ca prim efect vizibil aprecierea leului pana spre cotatii de 3,40 lei/euro in urmatoarele zile, pe fondul revenirii increderii in economia romaneasca, spun analistii.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, spune ca avansul peste estimari al PIB sporeste sansele ca ritmul de crestere al economiei romanesti sa ajunga la 6% la sfarsitul lui 2007 si ca noile date statistice vor sustine cursul, care ar putea ajunga, saptamana viitoare, spre 3,40 lei/euro.

"Noi ne asteptam la un nivel al PIB cu 5-5,4% peste cel din trimestrul al treilea al anului trecut. Nivelul de 5,7%, peste asteptari, creste sansele unei cresteri a PIB care sa atinga 6% la sfarsitul anului. Teoretic, trimestru al treilea trebuia sa fie cel mai afectat de seceta. Trimestrul al patrulea este, de obicei, mai bun din punct de vedere agricol", a explicat Anghel, citat de NewsIn.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.