Cresterea peste asteptari a produsului intern brut in al treilea trimestru, cu 5,7% fata de acelasi interval din 2006, ar putea avea ca prim efect vizibil aprecierea leului pana spre cotatii de 3,40 lei/euro in urmatoarele zile, pe fondul revenirii increderii in economia romaneasca, spun analistii, dupa cum informeaza NewsIn.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, spune ca avansul peste estimari al PIB sporeste sansele ca ritmul de crestere al economiei romanesti sa ajunga la 6% la sfarsitul lui 2007 si ca noile date statistice vor sustine cursul, care ar putea ajunge, saptamana viitoare, spre 3,40 lei/euro.

"Noi ne asteptam la un nivel al PIB cu 5-5,4% peste cel din trimestrul al treilea al anului trecut. Nivelul de 5,7%, peste asteptari, creste sansele unei cresteri a PIB care sa atinga 6% la sfarsitul anului. Teoretic, trimestru al treilea trebuia sa fie cel mai afectat de seceta. Trimestrul al patrulea este, de obicei, mai bun din punct de vedere agricol", a explicat Anghel.

Analistul de la BCR a spus ca impactul pozitiv al datelor statistice referitoare la PIB in trimestrul al treilea este greu de prevazut, deoarece "increderea din piata este greu de restaurat, in acest ocean de incertitudine si este nevoie de mai mult timp", dar a apreciat ca leul va ajunge, saptamana viitoare la un nivel de 3,45-3,40 lei/euro, daca nu intervin alti factori defavorabili.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.