Ultima saptamana a lunii martie a adus pe piata de capital corectii negative dramatice, toti indicii bursieri depreciindu-se cu 11%. Brokerii au pus aceste scaderi drastice ce au avut loc in prima sedinta a saptamanii trecute pe seama "balbaielilor politice" ale guvernantilor. Incertitudinea negocierilor cu FMI, dar si cea legata de aprobarea admiterii Romaniei in UE au determinat retragerea cumparatorilor de pe piata.

Valoarea tranzactiilor zilnice s-a situat, toata saptamana, sub nivelul de 300 miliarde de lei. Incepand din sedinta de marti, Bursa a inregistrat usoare reveniri, indicii BET si BET-C crescand in medie cu 4%, in timp ce indicele pentru SIF-uri, BET-FI, a avut variatii pozitive de doar 1,5%. In primele doua sedinte ale saptamanii, cel mai tranzactionat emitent a fost Banca Transilvania, care a inregistrat o scadere a pretului de 13%, pentru ca apoi, in sedinta de marti, cursul sa creasca cu 5%, inchizand la 12.600 lei/actiune. In lipsa societatii Rompetrol Rafinare (RRC), suspendata de la tranzactionare marti si miercuri, Petrom a avut cea mai buna lichiditate, fiind transferate, in ambele zile, cate un volum de peste 10 milioane de actiuni. Pretul titlurilor SNP a crescut marti cu 6%, 3.260 lei/actiune, iar miercuri, cu 3%, 3.380 lei/actiune.

Jucatorilor le-a revenit optimismul

Chiar daca dupa sedinta de luni Bursa s-a mentinut pe crestere, abia miercuri, dupa ce s-a anuntat ca Parlamentul European a aprobat aderarea tarii noastre la UE in 2007, brokerii au avut curaj sa afirme, mai timid ce-i drept, ca piata da semne de stabilizare. Florin Catinas, broker la WBS Romania, a opinat ca "in nici un caz nu vor mai avea loc scaderi dramatice pe piata precum cele din sedinta de luni" si a afirmat ca jucatorilor le-a revenit optimismul. Acest lucru s-a confirmat in sedinta de joi, cand indicii buriseri au crescut, din nou, in medie cu 5%, doar BET-FI apreciindu-se mai putin, cu 0,2%. Revenita la tranzactionare, Rompetrol Rafinare (Petromidia) si-a reluat pozitia de cel mai lichid si tranzactionat emitent. Joi, valoarea transferurilor perfectate cu actiuni RRC a reprezentat jumatate din valoarea totala a tranzactiilor bursiere, de 108,2 miliarde de lei.

Pretul s-a apreciat cu 11,4%, inchizand sedinta la cursul de 905 lei/actiune, volumul tranzactionat fiind de 121,8 milioane de actiuni. Ultima zi a saptamanii si, totodata, prima zi a lunii aprilie, a adus alte aprecieri ale preturilor actiunilor, astfel ca BET si BET-C au crescut cu inca 3%, iar BET-FI, cu 5,3%. Rompetrol rafinare a fost cel mai tranzactionat emitent, pretul actiunilor RRC apreciindu-se cu 8,5%, inchizand la 980 lei/actiune. SIF 2 Moldova a inregistrat cea mai mare crestere de curs, cu 10,5%, ajungand la 10.500 lei/actiune. Pretul titlurilor SIF 5 Oltenia s-a apreciat cu 6%, astfel ca a atins valoarea de 12.000 lei/actiune.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.