Bancile romanesti ignora riscurile care provin din criza mondiala. Clientii nu sint suficient informati atunci cind se imprumuta.
„Nu sint convins ca bancile romanesti fac prea multe pentru a explica publicului riscurile contractarii unor credite“, a spus ieri Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei. Oficialul BNR a identificat si un decalaj de adaptare a bancilor romanesti la noile realitati ale pietei europene afectate de criza americana a creditelor.

„In Europa, petrecerea s-a terminat. In Romania nu vad semnale ca bancile ar fi inteles acest lucru. Noul joc este recalcularea riscurilor, iar bancile din Romania nu prea fac acest joc. Piata nu mai este aceeasi ca acum cinci-sase luni“, a mai spus Lazea, la „Forumul Bancar Roman“ organizat de Finmedia si BCR. Economistul bancii centrale a identificat cel putin trei riscuri majore la care clientii bancilor sint expusi fara a fi informati suficient in prealabil. Primul si cel mai important este riscul valutar in contextul volatilitatii crescute a cursului din ultima vreme, al doilea este riscul cresterilor nerealiste ale veniturilor, iar al treilea, riscul de dobinda care apare datorita faptului ca, prin contract, bancile isi rezerva dreptul de a modifica rata de dobinda mai ales la creditele cu scadente mari. „Mai sint si unele informatii nerealiste privind activele imobiliare“, a mai spus reprezentantul BNR. De altfel, tot ieri guvernatorul Isarescu a vorbit despre existenta unor „tendinte de exagerare“ la nivelul pietei imobiliare. Potrivit datelor BNR, creditul de consum a crescut in ultimul an cu 69,9%, cu o componenta in valuta de 63,3%.

Lazea a mai amintit si de faptul ca economiile romanilor sint la cel mai scazut nivel din Europa, fapt sustinut si de ponderea mica a economiilor in PIB (14%, adica cel mai mic nivel din Europa). Economiile romanilor reprezinta doar 6,2% din nivelul european, spune si Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.