Studiile de piata si strategiile comerciantilor de camere foto digitale trebuie refacute dupa introducerea accizelor de 30%. Acelasi lucru este valabil pentru incasarile bugetare. In prezent, se negociaza eliminarea acestora. Principalul argument este acela ca masura incurajeaza contrabanda.

Reprezentantii distribuitorilor de aparatura electronica negociaza eliminarea accizelor de 30% pentru camerele foto digitale. Ei sustin ca bugetul are de pierdut de pe urma acestei masuri si ca va inflori contrabanda cu astfel de produse.

Se prevede o scadere a vinzarilor de aparate pina la sfirsitul anului. Mai mult, specialistii considera ca se vor vinde mai putine camere decit anul trecut, dat fiind ca pina la 1 ianuarie accizele erau de 25%, deci aparatele erau cu 5% mai ieftine decit in prezent.

Planuri anulate

Introducerea accizelor a insemnat o lovitura pentru comercianti. Nu atit din cauza scaderii vinzarilor, cit din cauza necesitatii refacerii planurilor de afaceri. "Companiile trebuie sa-si regindeasca politica, in conditiile in care aceasta accizare nu a fost prevazuta", spune Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatii. Si prognozele pentru 2005 se dovedesc inutile in prezent. "Ne-am revizuit obiectivele de vinzare pentru aceasta categorie de produse. Acelasi lucru l-am facut si in cazul camerelor video pentru care accizele s-au marit de la 25% la 30%. Pentru aceasta categorie de produse am estimat la inceputul anului eliminarea accizelor, de altfel fireasca, si o crestere corespunzatoare a vinzarilor", spune Eduard Samson, vicepresedinte Flamingo.
Discount la "negru"

Specialistii considera ca masura adoptata de guvern este o adevarata binecuvintare pentru bisnitari. "In oricare dintre tarile vecine, camerele foto digitale sint acum mai ieftine cu aproximativ 30%. Mai mult, cumparatorul isi recupereaza ulterior si TVA-ul", spune Valentin Negoita. Astfel, o camera foto digitala ar putea fi cumparata de bisnitari chiar si la jumatate de pret si vinduta apoi amatorilor de chilipiruri.

Negocieri

Problema accizelor nu este inchisa. Producatorii negociaza cu guvernantii eliminarea lor. "Masura eliminarii accizelor a redus catre zero importurile 'la negru>> care aduceau prejudicii atit importatorilor, cit si statului, prin neplata taxelor. In acelasi timp, datorita scaderii pretului la aceste produse, au crescut exploziv vinzarile de aparate foto digitale, urmarea fiind si o contributie importanta la bugetul de stat", argumenteaza Valentin Negoita necesitatea eliminarii acestor taxe. •

Piata in cadere

Piata de aparate foto digitale in anul 2004 a fost estimata la 35.000-40.000 de unitati si 4.000.000-4.500.000 euro. O data cu scoaterea taxei de lux de 25%, cele mai pesimiste estimari pentru 2005 indicau o crestere a pietei de cel putin 2-2,5 ori, adica intre 80.000 si 100.000 de unitati si 8.000.000-10.000.000. "Daca facem o comparatie intre primele trei luni ale anului 2004 si primele doua luni si jumatate ale anului 2005, constatam o crestere de 700% a vinzarilor", spune Valentin Negoita. Pentru urmatoarea perioada a anului se estimeaza o reducere drastica a vinzarilor. Specialistii considera ca situatia se va prezenta mai prost chiar decit in 2004.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.