De pe urma falimentului firmelor cistiga societatile de lichidare. Acestea percep un comision mediu de cel putin 5% din tot ce se mai poate valori½ca. Anul acesta ar putea consemna un salt spectaculos al pietei. Se face curatenie generala la Registrul Comertului.

Lichidatorii se pregatesc sa isi largeasca "publicul tinta". 359.000 de firme sint in situatia de-a fi dizolvate in orice moment. Acestea nu si-au majorat capitalul social, nu au depus bilanturile contabile sau nu si-au schimbat codul unic de inregistrare. Procedurile de dizolvare costa aproximativ 300 de euro pentru fiecare firma, ceea ce ar insemna un total fabulos de 100 de milioane de euro. Banii ar urma sa fie incasati de firmele independente de lichidare. Presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare, Arin Stanescu, este totusi precaut si spune ca suma nu va fi nici pe departe atit de mare.

Acesta estimeaza ca 90% dintre firme nu au patrimoniu care sa poata fi lichidat si ca multe dintre ele nu au nici macar datorii. Conform lui Stanescu, eliminarea firmelor inactive ar fi mai mult un "act de igiena". Acesta crede ca se creeaza o imagine falsa despre Romania atunci cind se spune ca ar avea 700.000 de firme, cind de fapt sint doar 300.000. Oficiul National al Registrului Comertului ameninta ca procedura de radiere va fi finalizata pina la sfirsitul acestui an.

Zece milioane de euro pe an

In ultimii ani, incasarile firmelor de profil au oscilat in apropierea valorii de zece milioane de euro. Nu exista un trend constant, ci cresteri sau scaderi de la un an la altul. Cifra corespunde unor sume recuperate in valoare de 200 de milioane de dolari pe an. Arin Stanescu sustine ca acesti bani s-au intors in economie si ca de aceea falimentul este productiv. "Povestea cu vinzarea la fier vechi nu este adevarata. Practicienii in lichidare au interesul sa obtina cel mai bun pret", spune Stanescu, precizind ca astfel de situatii sint foarte rare. "La fier vechi se da, de obicei, doar fier vechi", ne-a declarat lichidatorul. Despre evolutia pietei, Stanescu ne-a mai spus ca anul trecut activitatea s-a intensificat, ca urmare a scaderii pragului de creanta necesar pentru declansarea procedurii de reorganizare judiciara si faliment de la 5.000 la 3.000 de euro. In prezent, firmele de profil au in lucru 8.000 de cazuri, spune Stanescu.

Exces romanesc de reorganizari

Din cele 8.000 de cazuri in lucru, 3.300 au intrat in faliment anul trecut, se arata intr-o analiza a companiei de consultanta Coface Intercredit. Studiul arata ca in 2.300 din cazurile mentionate instantele au aprobat reorganizarea judiciara. In numai 800 de cazuri s-a declarat falimentul. Lucrurile stau exact invers la vecini. In Ungaria au intrat in faliment peste 7.600 de companii, iar tribunalele au acceptat reorganizarea judiciara pentru doar 24 de companii. In Cehia s-au pronuntat 1.479 de falimente si 22 de reorganizari. In Slovacia, reorganizarea nu a fost aplicata in nici un caz, iar in Bulgaria si in Croatia procedura de reorganizare nu este nici macar prevazuta de lege.

Procedura este dificila

Potrivit Coface, procedura falimentului este foarte greoaie in Romania si se intinde pe patru ani. In Bulgaria, termenul de finalizare este de circa doi ani, in Polonia - de la unu la trei ani, iar in Ungaria - intre doi si patru ani. In plus, firmele romanesti ajung mai greu la faliment. Plafonul minim al datoriilor, prevazut de lege pentru declansarea acestuia, este de 3.000 de euro. In Bulgaria, Polonia, Slovenia si Croatia nu exista o limita, in vreme ce in Ungaria creanta minima este de numai 800 de euro.

Falimentul la persoane fizice

Si persoanele fizice pot ajunge in insolventa. O data cu aparitia creditului de consum au aparut si restantieri la plata, de ordinul zecilor de mii, si cazuri de executari silite. Potrivit Coface Intercredit, valoarea imprumuturilor nerambursate va creste la 50 de milioane de euro, dupa ce anul trecut a fost de 25 de milioane de euro. Si in cazul creditelor neplatite de persoanele fizice exista recuperatori specializati.

Mult mai pregatite pentru incasarea profitului de pe urma cresterii fara precedent a pietei de retail, bancile, dar si societatile de asigurare au fost prinse pe picior gresit de numarul persoanelor fizice care nu si-au platit datoriile. Nici unele, nici altele nu au aparatul necesar urmaririi unui numar atit de mare de debitori. Astfel, s-a deschis o nisa de piata pentru firmele specializate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.