Legea penalizeaza schimbarea companiei de pensii cu doar 5% din totalul activelor asiguratului din primii doi ani

Transferul activelor de la un fond la altul ar putea deveni, dupa incheierea perioadei de aderare la pilonul II, o afacere pentru agentii de marketing care au prins gustul comisioanelor grase, daca arbitrul pensiilor nu impune prevederi stricte.

Norma propusa de arbitrul pensiilor private da posibilitatea transferului unui aderent de la un fond la altul de patru ori pe an.

Marile fonduri, cele mai expuse la "foamea de comisioane" a agentilor, cer o norma mai restrictiva, au semnalat administratorii de fonduri chestionati de NewsIn. "Nivelul comisioanelor oferite agentilor de marketing ar trebui sa fie proportionale cu marimea activelor", spune Crinu Andanut, presedintele Allianz-Tiriac Fond de Pensii.

El a explicat ca un nivel al comisioanelor de 200 de euro pe participant, de exemplu, oferite de un fond mic, incurajeaza agentii sa faca o afacere fara sfarsit din transferul activelor, fenomen care poate dezechilibra piata. Mutarea in bloc a 5.000 sau 10.000 de aderenti poate conduce la falimentul unui administrator sau la trecerea acestuia in procedura de supraveghere speciala.

Penalizarea pentru transferul de la un fond la altul este de 5% din totalul activelor (in primii doi ani), prea mica pentru a descuraja acest fenomen intrucat nu se acumuleaza foarte multi bani intr-un interval atat de scurt.

Abia dupa 30 de ani de contributii, orice mutare ajunge sa se resimta consistent raportata la valoarea acumulata. "Pe de alta parte, nu exista niciun motiv ca un participant sa faca vreo schimbare in primii doi ani, intrucat nu poate avea nicio informatie cu privire la randamentul sau performantele fondului respectiv", a aratat Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.

"Norma trebuie sa fie mai restrictiva si sa permita transferul la initiativa participantului, si nu la initiativa agentului de marketing. In caz contrar, ne asteptam la un proces continuu de aderare la aceste fonduri", adauga Vasilescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.