* Noul proprietar isi va stabili dupa bunul plac tariful de transport * In prezent, ziarele sunt transportate pe CFR cu un tarif preferential de 340 lei/tona

Dupa patru licitatii fara succes la Bursa Romana de Marfuri (BRM), CFR Mesagerie a fost adjudecata de catre Monalisa Investments, ai carei actionari sunt arabii care detin si Rodipet - cel mai mare distribuitor de presa din Romania.

Acestia au reusit sa cumpere pachetul majoritar de actiuni la societatea de mesagerie pe calea ferata pentru circa 7,2 miliarde de lei (25.000 lei/actiune), adica la mai putin de jumatate fata de valoarea de pornire la cea dintai licitatie - care a fost 19 miliarde de lei. De altfel, Monalisa Investments a concurat in ringul BRM cu o firma unde controlul era detinut tot de actionarii arabi ai Monalisa Investments. "Contractul nu a fost inca semnat, dar a fost deja aprobat in sedinta de Guvern", ne-au declarat surse din Ministerul Transporturilor. Acestea sunt de parere ca CFR Mesagerie - care are obiect de activitate expeditii mesagerie, bagaje si valori banesti - poate aduce beneficii importante proprietarului.

"Societatea poate fi foarte profitabila. Activitatea de depozitare a bagajelor, transportul de valori - salarii, case de bilete - sunt activitati ce aduc profit. In schimb, activitatea de carat al bagajelor este greu sa fie facuta in mod profitabil. Insa cu un management bun, cu reducerea eventuala a numarului de colete transportate, se poate obtine profit si de aici. CFR Mesagerie are anual o cifra de afaceri de 200 miliarde de lei.

Anul trecut societatea a incheiat "pe zero", fiind tinuta in brate de societatea -mama- CFR Calatori, deoarece activitatea de mesagerie nu a fost rentabila, multe dintre vagoane circuland aproape goale", ne-au spus aceleasi surse. In plus, noul proprietar va putea avea castiguri frumoase, pentru ca va avea dreptul de a-si stabili, dupa bunul plac, propriul tarif pentru transportul pe calea ferata.

De exemplu, in prezent, potrivit legislatiei existente, CFR Mesagerie transporta presa cu 340 de lei/tona, acest domeniu fiind practic sigurul care beneficiaza de un pret preferential. Cumparatorul este obligat ca, in termen de 30 zile de la data transferului dreptului de proprietate, sa vanda asociatiei salariatilor din societatea respectiva un pachet de 10% din actiuni, la acelasi pret la care le-au obtinut in urma licitatiei. in contractul de vanzare-cumparare a actiunilor va fi stipulata o clauza prin care cumparatorii se obliga sa mentina obiectul principal de activitate a societatilor pentru o perioada de cinci ani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.