Bilantul anului bursier ar putea marca un randament de 15%-20% pentru BET-FI si de cel mult 25% pentru indicele BET-C
Piata autohtona de capital va recupera, in saptamanile care au mai ramas pana la sfarsitul anului, o parte din scaderile suferite in ultimele luni. Analistii considera ca revenirea Bursei de la Bucuresti la randamente cel putin comparabile cu cele inregistrate in 2006 depinde foarte mult de contextul international, precum si de imbunatatirea climatului macroeconomic intern.

Spre deosebire de anul trecut, cand investitorii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) contabilizau randamente de peste 25%, in acest an, a doua jumatate a lunii noiembrie indica o situatie exceptionala. Corectiile din ultimele luni au intors indicii la pragurile inceputului de an. In afara de indicele compozit, care pastreaza un randament de peste 12% fata de nivelul primei sedinte bursiere din 2007, BET si BET-FI au ramas la variatii de sub doua puncte procentuale comparativ cu valorile inregistrate in sedinta din 4 ianuarie a anului in curs.

Daca in intervalul 3 ianuarie - 22 noiembrie 2006, actiunile Societatilor de Investitii Financiare (SIF) acumulasera, in medie, 25,59%, finalul sedintei de ieri a marcat coborarea indicelui BET-FI sub valoarea la care deschidea acest an bursier. Astfel, indicele BET-FI a inchis, ieri, la 65.649,73 de puncte, in scadere cu 1,41% fata de 66.589,80 la cat inchidea sedinta din 4 ianuarie. Nici actiunile din cosul indicelui BET nu stau mai bine: fata de prima sedinta a anului, nivelul atins ieri (8.564,73 de puncte) arata o crestere de numai 1,70%.

La un nivel "ridicol de scazut", potrivit aprecierilor brokerilor, actiunile companiilor listate la BVB sunt sau ar trebui sa fie atractive pentru investitori in urmatoarea perioada. Mihai Piscan, head of retail la EFG Eurobank Securities, considera ca revenirea pietei autohtone depinde foarte mult de contextul international. "Dupa derularea ofertei Transgaz, ma astept la o revenire a pietei. In conditiile in care se vor linisti bursele externe, indicele societatilor de investitii financiare ar putea inregistra o apreciere, pana la sfarsitul anului, de cel mult 15%-20%", spune Piscan.

Analistul apreciaza ca indicele compozit va ramane in continuare cel mai bun indice al Bursei de la Bucuresti, si ar putea reflecta, la sfarsitul lui 2007, o ascensiune de 25% fata de inceputul anului bursier in curs. Intr-un context international nefavorabil, este, insa, "foarte posibil sa ramanem la randamente de o cifra, cum avem acum", avertizeaza analistul EFG.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.