Ponderea creditelor catre populatie in raport cu venitul disponibil s-a triplat in ultimii trei ani si a ajuns la 48% la jumatatea acestui an, cu mult peste media de 11% din zona euro, a spus miercuri directorul departamentului stabilitate financiara al BNR, Ion Dragulin

"Populatia se indatoreaza mai mult decat economiseste", a declarat Dragulin.

El a explicat ca una din definitiile deficitului extern este data de diferenta intre economisiri si investitii. "Putem deduce ca economisirea creste, deocamdata, insuficient pentru a putea compensa deficitul extern. Perspectiva pe tendinta aceasta se indeparteaza", a explicat Dragulin, citat de NewsIn.

Oficialul BNR a atras atentia ca "structura creditului este mai periculoasa decat dinamica acestuia, in conditiile in care tendinta este de indatorare pe termen lung", iar creditele de consum au in continuare un ritm de crestere foarte mare.

"Populatia tinde sa se indatoreze pe termen lung, chiar si pentru achizitia unor bunuri perisabile. Din acest punct de vedere, este preferabil sa achizitionezi un activ cu valoare in crestere, decat unul perisabil. Pentru bunurile perisabile, valoarea scade, insa clientul plateste in continuare creditul", a aratat Dragulin.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.