Societatea "Tractorul" UTBv SA, dupa ce a initiat impreuna cu AVAS un sir de negocieri cu "Landini", se pare ca a ramas fara cumparator sigur.

Legea 53/2004 privind privatizarea societatii va trebui modificata in cel mai scurt timp si inlocuit cuvantul "Landini" cu... cel de cumparator. Astfel, societatea care va cumpara pachetul majoritar de actiuni sa poata beneficia de prevederile legii. Intre timp a fost schimbat si directorul general al societatii "Tractorul" UTBv SA. Constantin Catagoi a fost inlocuit de catre Titu Serban, fost angajat al societatii "Tractorul".

Calatorii strategice cu scop... turistic

Problema nu este cine conduce societatea "Tractorul" UTBv SA ci, cine o va cumpara. Cu toate ca in urma cu doar cinci saptamani un grup format din prefectul Brasovului, Aurelian Danu - PD, dar si alti consilieri locali s-au deplasat in India "in cautare de cumparatori" ai societatii Tractorul, drumul acestora suportat din bani publici a fost in zadar. Mai mult, alte delegatii ale administratiei locale au fost si prin America Latina, cu scopul de a contacta eventuali cumparatori pentru societatea "Tractorul". Insa toate aceste calatorii strategice, inaugurate inca din 1996 si facute numai pe bani publici, au avut mai mult un caracter turistic.

Deocamdata nimeni nu a solicitat ca banii cheltuiti pe excursii sa fie returnati bugetului public local. O alta chestiune este cea legata de negocierile cu reprezentantul "Landini" in Romania, Mauro Frola, care s-a dovedit doar o pierdere de timp. In prezent cei aproape 3000 de angajati ai societatii "Tractorul" SA mai au foarte putine comenzi, dar si mai important, resurse pentru continuarea productiei de tractoare. Liderul de sindicat al societatii, Gheorghe Apostu, spera ca o subventionare a tractoarelor ar putea relansa productia. Cu toate ca au fost solicitate 1.500 de miliarde de lei, Guvernul Tariceanu a aprobat doar suma de 250 de miliarde pentru subventionarea utilajelor agricole urmand o parte din aceasta suma sa revina societatii "Tractorul".

Cumparatorii se lasa asteptati

In conditiile in care nu mai exista un cumparator cert pentru societatea "Tractorul" URBv SA, AVAS se vede obligata ca in cursul lunii aprilie a.c. sa scoata la licitatie publica pachetul majoritar de actiuni, iar Legea 53/2004 sa ramana in vigoare si de prevederile ei sa beneficieze un eventual cumparator. Pentru societatea "Tractorul" UTBv SA exista un termen limita de privatizare pana la sfarsitul lunii iunie. Daca va fi prelungit acest termen el nu va putea depasi luna septembrie. Este clar ca acordul cu FMI va obliga AVAS si implicit Guvernul Tariceanu ca in cursul acestui an sa limpezeasca soarta societatii "Tractorul" UTBv.

Adica ori vanzarea pachetului majoritar de actiuni, ori lichidarea societatii. Insa este putin probabil ca aceasta societate sa fie lichidata, deoarece sunt privatizate deja o serie de sectii care deservesc si procesul de productie a tractoarelor produse la Brasov. Din pacate nimeni nu poate preciza clar cand va fi privatizata aceasta societate. Vrem nu vrem, privatizarea societatii "Tractorul" UTBv este o enigma nu numai pentru angajati, dar si pentru guvernanti. Deocamdata.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.