Leul a scazut ieri cu nu mai putin de 1,27%, depasind pragul de 3,5 lei pentru un euro. Analistii se asteapta ca moneda nationala sa continue sa scada pina la jumatatea anului viitor.

Leul a pierdut ieri 1,27% fata de euro, ca urmare a ingrijorarilor pe care le au investitorii fata de plasamentele cu grad mare de risc, ceea ce a determinat banca centrala sa afiseze un curs de referinta de 3,5393 lei pentru un euro.

Deprecierea leului pina la un nivel minim pentru anul 2007 face parte din corectia naturala spre nivelurile normale ale fundamentelor economice, a explicat ieri consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei Lucian Croitoru pentru Reuters. El a adaugat ca BNR se concentreaza pe inflatie atunci cind evalueaza necesitatea temperarii cererii, si nu asupra ratei de schimb. Croitoru a mai declarat ca „aceasta scadere este un fapt normal, reprezentind o revenire a monedei de la un nivel nesustenabil, atins in iulie“. „Ceea ce se intimpla acum face parte dintr-un proces de corectie spre un nivel ce respecta intr-o mai mare masura fundamentele economice ale Romaniei“, spune oficialul bancii centrale. Cam acelasi lucru a spus ieri si premierul Calin Popescu Tariceanu, care a mai apreciat ca tendinta de depreciere a cursului sprijina activitatea exportatorilor si ar reduce nivelul importurilor.

Cursul monedei nationale s-a depreciat pe piata interbancara pina la 3,5470 lei/euro, cel mai scazut nivel atins din octombrie 2006. Moneda nationala a scazut cu 13% fata de nivelul-record atins in luna iulie, de aproape 3,10 lei/euro. Analistii au declarat ca aceasta depreciere este cauzata in mare parte de temerile legate de perspectivele economice pe termen lung ale Romaniei, observatorii straini avertizind ca exista posibilitatea unei supraincalziri a economiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.