Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS) a organizat la Institutul Bancar un seminar privind managementul riscului prin utilizarea contractelor futures si options. Pietele valutara si cea de capital au devenit mult mai imprevizibile, o data cu apropierea momentului liberalizarii contului de capital, ceea ce impune investitorilor acoperirea riscurilor.

Fluctuatiile cursului de schimb, care pun in pericol activitatea companiilor, pot fi depasite prin transferul riscurilor de pe piata la vedere (valutara, de marfuri), in cea futures, prin asigurarea unui curs de schimb prestabilit, cu costuri mult mai reduse, comparativ cu contractele forward bancare. De exemplu, costurile in piata futures se reduc la maximum 5% din suma acoperita, sustin traderii de la Bursa sibiana. Inclusiv comisioanele si marja de garantie se reduc, garantia solicitata de banci din valoarea importului sau exportului fiind de 15-20%.

Si in cazul unui portofoliu de actiuni, investitorii pot realiza arbitraj intre preturile actiunilor la Bursa de Valori si la BMFMS. In acest fel, investitorii au obtinut randamente lunare de 10%, fara nici un risc, dupa cum spun traderii. Cu cat pretul futures este mai bine corelat cu cel cash, cu atat operatiunea de hedging (acoperirea riscurilor) este mai eficienta. "Pierderea de pe una din piete va fi compensata partial sau total de profitul realizat pe piata paralela", sustin brokerii sibieni.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.