Achizitiile si fuziunile din 2008 se vor apropia de 3 mld. euro “Nu o sa mai avem megatranzactii care au dublat practic valoarea pietei din ultimii doi ani. Piata de M&A nu poate fi limitata la nivelul marilor tranzactii, ci aceasta trebuie sa includa si tranzactiile medii si mici”, ne-a declarat Matei Filipidescu, senior analyst la Raiffeisen Investment.

Acesta a spus ca in acest an se estimeaza ca numarul tranzactiilor va fi mai redus decat in 2006 (96, fata de 134 anul trecut), in timp ce valoarea medie a unei tranzactii este de 40 de milioane de euro, excluzand tranzactiile de valori foarte mari.

Potrivit lui Filipidescu, megatranzactiile, ca achizitia MobiFon de catre Vodafone, privatizarea BCR catre Erste Bank si preluarea a 75% din actiunile Rompetrol de catre KazMunaiGas, sunt exceptii care deformeaza valoarea pietei locale de corporate M&A.

Cele mai dinamice domenii vor fi in urmatorul an productia, constructiile, media, internetul si servicile financiare, considera Matei Filipidescu. “In domenii aproape consolidate, ca serviciile financiare si industria farmaceutica- valoarea tranzactiilor va fi mai ridicata, dar in rest companiile nu au valori foarte mari de mari”, mai spune Filipidescu.

In opinia lui Filipidescu, companiile locale sunt supraevaluate, ceea ce duce la blocarea negocierilor din cauza neintelegerilor asupra pretului.

"De exemplu, vanzarea eJobs si Neogen s-a realizat la multiplii situati mult peste media pietei. Tranzactii incheiate la multiplu de 32 de EBITDA creeaza anumite asteptari in piata", spune Filipidescu.

Raiffeisen Investment va inregistra in acest an o cifra de afaceri ce se apropie de 1,5 mil. euro, in crestere cu 50% fata de anul trecut, ne-a mai declarat reprezentantul companiei.