Statisticile au aratat ca femeia este "capul familiei" atunci cind este vorba de cumparaturi. Sperind ca le va determina sa cumpere sau sa-si convinga partenerul, companiile de publicitate isi creeaza campaniile canalizindu-si atentia in special pe impresionarea femeilor.

Fiecare produs de pe piata este gindit pentru a deservi cu preponderenta o anumita categorie de consumatori. Acelasi lucru se intimpla si cu campaniile publicitare care, pentru a fi eficiente, au in vedere acel public care este cel mai probabil interesat de produsele la care se face promovare. Potrivit unui studiu GTI, 75% dintre persoanele care au cea mai mare putere de decizie atunci cind este vorba de cumparaturi sint femei.

Pro si contra targetului feminin

Faptul ca femeile decid atunci cind este vorba despre cumparaturi a atras dupa sine dorinta campaniilor de publicitate sa-si orienteze mesajele catre acest segment de publicitate. "Fiind cele mai accesibile si generatoare de profituri imediate, bunurile de larg consum au cunoscut o rapida dezvoltare in Romania. E drept ca recent si producatorii ori retailerii de bunuri de folosinta indelungata au inceput sa acorde o atentie mai mare publicitatii, insa piata din Romania a fost multi ani dominata de publicitatea la bunurile de larg consum.

Acest fapt, coroborat cu studiul TGI, care arata ca femeile sint responsabile cu cumparaturile in 75% din familiile urbane, ne indreapta spre concluzia ca cel mai targetat consumator de publicitate sint femeile", apreciaza Anca Iulia Calin, Senior Strategic Planner la Graffiti BBDO. Eliza Rogalski, Corporate PR Manager la Tempo Advertising sustine, de asemenea, ca femeia, chiar daca nu este cea care cumpara un anumit produs, poate fi un "influenzator" in familie.

Dragos Iliescu, director general in cadrul companiei de consultanta D&D Research insista insa asupra cercetarilor mai amanuntite. "Printr-o campanie poti creste vinzarile loializind consumatorul, determinindu-i sa consume mai mult, sau atragind publicul altor companii. Este foarte important sa stii cum se cumpara si cum se foloseste respectivul produs. De aceea este obligatoriu sa faci studii speciale pentru categoria de produse respective sau chiar pentru brandul tau", este de parere Iliescu.

Trei tipuri de femei-trei tipuri de cumparatori

O analiza realizata de Graffiti BBDO cu ajutorul Insider, instrument de cercetare bazat pe Personal Drive Analysis si TGI imparte femeile in trei categorii. Dintr-o prima clasa fac parte femeile cu virste intre 30 si 44 de ani, casatorite, cu copii, si cu venituri de invidiat numite de specialisti "sofisticate". Acestea sint genul de persoane care atunci cind merg la cumparaturi aleg cele mai scumpe magazine, pretul neavind o influenta prea mare pentru achizitiile pe care le fac. Marcile care cistiga interesul acestor oameni sint cele care, pe linga recunoasterea internationala, transmit rafinament. O alta categorie este formata din "femeile moderne", adica acele tinere cu virste intre 25 si 34 de ani care au o situatie financiara buna. Acestea obisnuiesc sa isi satisfaca mai mult decit necesitatile de baza alegind, de obicei, marcile premium.

De asemenea, femeile care fac parte din aceasta categorie sint mai fidele marcilor pe care le utilizeaza decit celelalte segmente, atasindu-se emotional de acestea ca parte din identitatea lor. Nu in ultimul rind, in cea de-a treia categorie sint incadrate "familistele" cu virste intre 35 si 49 de ani, care au o educatie si un venit mediu. Acestea cumpara marci si nu produse intrucit urmaresc o calitate garantata si le ofera senzatia ca fac parte din "lumea buna". In general, persoanele cele mai vinate de campaniile publicitare sint femeile cu virste intre 25 si 49 de ani, casatorite si cu o educatie superioara si medie.

Si barbatii ar putea veni la putere

In momentul de fata campaniile vorbesc preponderent pentru femei. Trecerea la o societate moderna in care rolul barbatului se doreste a fi egal cu cel al femeilor ar putea aduce modificari si pe piata publicitatii in ceea ce priveste orientarea mesajelor. "O data cu accentuarea tranzitiei catre o societate moderna in care sa putem vorbi de o reala egalizare a rolurilor, este de asteptat ca si rolul de cumparator al barbatului sa devina proeminent. Un indicator al acestei directii este faptul ca in orasele mari si cu mentalitati moderne, ca Bucurestiul, se poate observa o mai mare importanta a barbatilor ca responsabili cu cumparaturile familiei - cu 12% mai multi decit media urbana", este de parere Anca Calin.

Tinerii sint deschisi la publicitate

O alta categorie de persoane la care campaniile publicitare pot avea o mare priza sint tinerii. Un studiu realizat de Mercury Research arata ca adolescentii romani au o atitudine deschisa fata de publicitate. Mai mult, acestia se declara influentati de publicitate si considera ca rolul acesteia este de a te convinge sa cumperi, de a te informa si de a-ti inlesni alegerile. Pentru ca un spot sau orice alta forma de mesaj publicitar sa ii poata convinge, tinerii sint de parere ca reclamele trebuie sa fie amuzante, sa surprinda prin situatii personaje, comportamente si sa transmita mesajul intr-o maniera neconventionala, subtila.

"La virsta formarii identitatii si in conditiile presiunii mari exercitate de grupurile de referinta, tinerii incearca sa isi creeze imaginea sociala dorita cu ajutorul brandurilor, chiar platind un pret premium pentru acestea", sustine Anca Iulia Calin, Senior Strategic Planner la Graffiti BBDO.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.