Fosta ocupanta a primului loc in topul datornicilor, RAFO, a ajuns in topul creditorilor fiscali ai statului. Paradoxul, demn de Radio Erevan, a fost posibil in urma unei inginerii financiare facute cu legea in mina.

RafinAria RAFO a scapat de datoriile de peste opt mii de miliarde la bugetul statului. Fiscul a primit, in schimb, 35% din actiuni. Pe care nu le-a vrut, dar trebuie sa le accepte. Pe de alta parte, oficialii rafinariei cer inapoi statului 2.800 de miliarde de lei in contul unor returnari de TVA blocate de Ministerul Finantelor. Strategia de resapare a afacerii pare sa se apropie de scopul propus. Acela de-a sterge urmele jafului inceput o data cu privatizarea rafinariei.

Cheia ordonantei lui Nastase

Datoria de aproape 3.000 de miliarde, a carei existenta ne-a fost confirmata de mai multe surse din Ministerul Finantelor, explica abia acum tentativa de trecere a creantei statului de la Fisc la AVAS. Daca si-ar fi produs efectele, ordonanta despre care Adrian Nastase spunea ca regreta ca a dat-o, Ministerul Finantelor nu ar mai fi avut nici un motiv sa nu restituie banii. Ordonanta a fost insa abrogata.

In mod ironic, oficialii RAFO se arata acum indulgenti cu statul. "N-o sa dea nimanui statul atitia bani, dar intentionam sa compensam creanta cu impozitele pe care le vom avea de platit in viitor", ne-a declarat Marin Anton, coordonatorul strategiei RAFO.

Sah-mat in trei mutari

Aceasta este a treia mutare succesiva majora in strategia care a blocat aproape toate sansele statului de a obtine lichidarea si de a-l indeparta astfel pe actionarul Balkan Petroleum. De curind, s-a renuntat la fuziunea cu Carom, care ar fi adus statul in pozitia de actionar majoritar. Culmea este ca exact statul s-a opus fuziunii, iar cei de la RAFO n-a trebuit decit sa spuna "bine, fie cum vreti voi". Inainte de acest episod s-a consumat cel al aprobarii planului de reorganizare. Firme apropiate rafinariei s-au inscris la masa credala, obtinind doua voturi din cinci. Al treilea vot a apartinut salariatilor, astfel ca tocmai cel mai mare creditor, Bugetul, a ramas fara nici un cuvint de spus.

RAFO schimba Legea falimentulu

Pentru a nu se mai trezi altadata actionar fara voie, guvernul umbla la Legea falimentului. Presedintele Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, a dat de inteles, la finalul sedintei de guvern de joi, ca povestea RAFO a stat la baza modificarii actului normativ privind procedura de reorganizare si a falimentului. In forma modificata, legea va stipula ca acei creditori care sint in conflict de interese (actionari, manageri sau administratori) nu vor avea drept de vot asupra reorganizarii societatii.

Statul nu vrea actiuni

Oficialii statului responsabili cu problema RAFO intentioneaza sa mai conteste reorganizarea doar din punct de vedere procedural. Seful ANAF a spus ca hotarirea AGA privind emiterea de actiuni care ar urma sa fie subscrise de stat va fi atacata, deoarece nu exista nici o intentie de subscriere a acestora. Acelasi lucru ni l-a declarat si Gabriel Zbircea, presedintele AVAS. Acesta spune ca isi va contesta propria calitate de actionar atunci cind RAFO va incerca inregistrarea noii structuri la judecatorul delegat de la Registrul Comertului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.