Comisia Europeana a aprobat preluarea Rompetrol de catre KazMunaiGas Comisia Europeana (CE) a anuntat luni ca a avizat favorabil preluarea a 75% din actiunile Rompetrol de catre KazMunaiGas. Investigatia Comisiei Europene a concluzionat ca aceasta tranzactie nu va afecta competitia in spatiul economic european, se arata in comunicatul forului european.

KMG desfasoara activitati de producere a titeiului si a gazelor naturale in Kazahstan, Rusia si Azerbaidjan, detine o rafinarie in Kazahstan si vinde produse petroliere in Kazahstan, Rusia si China. Compania nu desfasoara activitati de vanzare a produselor petroliere rafinate in UE, mai arata reprezentantii CE. De asemenea, KMG desfasoara activitati de transport al titeiului si gazelor prin conducte si pe cale maritima.

De cealalta parte, Rompetrol este activa pe piata de rafinare si pe cea de vanzare a produselor petroliere rafinate in Europa de Sud-Est, in Franta si in Spania.

Activitatile celor doua parti in Europa sunt complementare, mai arata reprezentantii Comisiei Europene. "KMG nu vinde titei sau produse petroliere in UE, iar Rompetrol vinde produse rafinate, dar nu produce titei sau gaze naturale", se mai arata in comunicatul Comisiei.